• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ayşenin yuttuğu diş akciğerinden çıkarıldı
21 Temmuz 2013 Pazar 13:05

Ayşe'nin yuttuğu diş akciğerinden çıkarıldı

Konya'da, eliyle oynadığı sallanan dişini yutan 8 yaşındaki astım hastası Ayşe, aşırı hırlama, nefes darlığı ve öksürük şikayetiyle 3 gün sonra hastane götürüldü.

Konya'da, eliyle oynadığı sallanan dişini yutan 8 yaşındaki astım hastası Ayşe, aşırı hırlama, nefes darlığı ve öksürük şikayetiyle 3 gün sonra hastane götürüldü. Çocuğun sağ akciğer girişinde nefes borusunu tıkayan diş, başarılı bir operasyonla çıkarıldı.

Ayşe Mihrace Yıldırım, evlerinde, sallanan dişine eliyle dokunmaya başladı. Küçük kız bu sırada yuttuğu dişini, annesi Melek Yıldırım'ın da (30) yardımıyla kusarak çıkarmaya çalışsa da başarılı olamadı. Aynı zamanda astımı olan Ayşe, üç gün sonra, öksürük ve aşırı hırlama gibi şikayetler nedeniyle nefes almakta zorlanmaya başladı.

Annesi tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine götürülen küçük kızın sağ akciğer girişinde nefes borusunu tıkayan diş, başarılı operasyonla çıkarıldı.

- Astımı olduğu için ameliyat riskliydi

Ameliyatı gerçekleştiren, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Altınok, yaptığı açıklamada,  yapılan tetkiklerde, çocuğun yuttuğu dişin sağ akciğer girişinde nefes borusunu tıkadığını fark edince hemen harekete geçtiklerini söyledi.

Çocuk astım hastası da olduğu için çok dikkatli davrandıklarını anlatan Altınok, şunları kaydetti:

"Astımı tetikleyen nedenlerden biri de içeriye yabancı cisim girmesidir. Bu nedenle ameliyat zor oldu. Çocuk ameliyat sonrası solunum cihazına bağlı yaşayabilirdi. Bu yüzden önce astım tedavisini uyguladık. Genel anestezi altında endoskopi yaparak, dişi sağ akciğer sisteminden çıkardık. Diş, eğer ana nefes borusunda olsaydı anında hayati tehlike oluştururdu. Çocuk sağ akciğerin tamamını kaybedebilirdi. Balgam birikmesine bağlı enfeksiyonun artmasıyla akciğer harap olabilirdi. Biz, durum bu noktaya gelmeden dişi çıkarttık. Nefes borusuna diş kaçması, diğer cisimlere göre çok sık rastlanan bir durum değil. Sağlığına kavuşan çocuğu taburcu ettik."

- Dişinin panoya asılarak herkese örnek olmasını istiyor

Ayşe Mihracı Yıldırım ise nefes almakta zorlanmaya başlayınca hastaneye getirildiğini aktardı. Çok öksürmeye başladığı için öleceğini düşündüğünü ifade eden Yıldırım, "Doktorlar dişimi çıkarttı. Burada yutulan cisimlerin bir tabloda yer aldığını fark ettim. Benim dişimi de oraya asabilirler. Durumum herkese örnek olsun. Kimse dişiyle oynayıp da benim durumuma düşmesin" diye konuştu.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA