• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aynı kaderi paylaşan altı kardeş yardım bekliyor
09 Mart 2014 Pazar 13:47

Aynı kaderi paylaşan altı kardeş yardım bekliyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Karasungur köyünde yaşayan ve tavuk karası hastalığından dolayı görme engeli olan 6 kardeş, tedavi olup içinde bulundukları durumdan kurtulmak istiyor.

Çınar ilçesi Karasungur köyünde yaşayan Sinekçi ailesi ferdinin 6'sı doğuştan tavuk karası hastası. Tıptaki adıyla retinitis pigmentosa, bir göz kusuru hastalığı olarak bilenen tavuk karası hastalığını yaşayan Hikmet, Mehmet Emin, İzzettin, Ramazan, Resul ve Veysi Sinekçi isimli kardeşler yardım eli bekliyor. Sadece 3 kardeşin engelli maaşından faydalandığı, diğer 3 kardeşin engelli maaşı almak için uzun süredir uğraştığı ancak, bir türlü engelli maaşı alamadıkları belirtildi. Köyde ikamet eden Sinekçi ailesi sadece 3 kardeşin aldıkları maaşla hayatlarını idame ediyor. Küçük yaşta fark edilen hastalığın yaş ilerledikçe belirginleştiğini anlatan Hikmet Sinekçi, bir süre sonra görme yetisini tamamıyla kaybolacak bir hastalıkla pençeleştiklerini anlattı. Tedavisi olmayan bir hastalıkla hayatlarını zor şartlar altında sürdüklerini belirten Sinekçi, aldıkları maaşı, hastane gidişlerinde harcadıklarını söyledi. Maaş alamayan diğer 3 kardeşi için resmi kurumlara çok sayıda başvuru yaptığını kaydeden Sinekçi, 'Köy halkının desteğiyle günlük ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Köyde bize ait arazi ve hayvan yok. Babam köy korucusuydu, 10 yıl önce vefat etti. Devletten hiçbir yardım alamadık. Çok mağduruz. Üç kardeşimin aldığı maaşın çoğunu tedavi için hastaneye giderken harcıyoruz. Şuan bir kardeşimiz görme yetisini kaybetti. Akşamları hiçbir şekilde dışarı çıkamıyoruz. Yaşımız ilerledikçe gözlerimizi tamamen kaybedeceğiz. Bir yardım eli bekliyoruz' dedi.

OKUMA YAZMAYI KENDİ İMKANLARIYLA SÖKTÜ ŞİİR YAZMAYA BAŞLADI

Görme engelli kardeşlerden Ramazan Sinekçi, kendi imkanlarıyla okuma yazmayı öğrendiğini anlatarak, şiir yazdığını söyledi. En büyük hayalinin şiir kitabı çıkarmak olduğunu dile getiren Sinekçi, 30'a yakın şiir yazdığını ifade etti.

GECE KÖRLÜĞÜ HASTALIĞI

Tavuk karası ya da tıptaki adıyla retinitis pigmentosa, bir göz kusurudur. Beyne giden sinirlerin görevlerini zamanla yerine getirmemesinden dolayı oluşuyor. Küçük yaşlarda fazla belirgin olmayan hastalık yaş ilerledikçe kendini iyice göstermeye başlar. Zamanla tamamen körlüğe kadar gitme riski vardır. Hücre ölümü durana kadar devam eder. Bilim adamlarının açıkladığı bilgilere göre, biyonik göz yapma çalışmaları sonuç vermiş ve ilk denemelerini 18 yaşındaki bir hastaya uygulamışlardır. Olumlu sonuç alan bilim adamlarının açıklamalarına göre net olmasa dahi cisimlerin hatlarını net olarak algılayabilmekte olduklarını kaydetmişlerdir. Genetik sebeplerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA