• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AYM ihlal dedi hepsi çıkabilir
19 Haziran 2014 Perşembe 08:03

AYM 'ihlal' dedi hepsi çıkabilir

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Sanık tahliyelerinin ise bugünden itibaren başlaması bekleniyor

Anayasa Mahkemesi (AYM), Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, dün görüştü. Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı. Böylelikle 'darbeye eksik teşebbüs' suçundan 6 yıl ila 20 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırılan ve aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Korgeneral Yurdaer Olcan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin de bulunduğu 237 sanığa tahliye yolu göründü.

'ÖZKÖK İLE YALMAN TANIK OLMALIYDI'

Eski özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 19 Temmuz 2010'da Balyoz iddianamesini kabul etmesiyle başlayan süreç, 21 Eylül 2012'deki son duruşmaya dek devam etmiş ve mahkeme 365 sanıktan 325'ini, 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek' suçundan çeşitli cezalara çarptırmıştı. Temyiz başvurusunu görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise çeşitli oranlarda ceza verilen sanıklardan 237'sinin cezasını onamış, diğerleri hakkında ise beraat ya da yeniden yargılama kararı vermişti. Cezaları onanan sanıklar ise 'haklarının ihlal edildiği' iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu görüşen AYM, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanık haklarının ihlal edildiğine hükmetti. AYM'nin kararı, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın dava süreci boyunca tanık olarak dinlenilmemesinin sanıklar açısından 'hak ihlali' sayıldığı anlamını taşıyor. Karar, Kartal 4. Ağır Ceza veya Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Tahliye kararlarının bu mahkemeler tarafından verilmesi ve birkaç gün içinde tahliyelerin başlaması bekleniyor.

Muvazzaflar göreve mi

 

AYM'nin Balyoz kararı sonrası yerel mahkemelerin vereceği tahliye kararıyla birlikte askeri cezaevlerinden salıverilecek muvazzaf subayların, ordudaki görevlerine yeniden dönebilecekleri belirtiliyor. Askeri kaynakların, tutuklu muvazzaf subayların Yargıtay kararından sonra da emekli edilmediğini belirttikleri ve hâlâ TSK bünyesinde yeraldıkları için görevlerine dönebileceklerini söyledikleri iddia edildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA