• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Avrupadaki krizi fırsata çevirmeliyiz
15 Eylül 2011 Perşembe 13:58

'Avrupa'daki krizi fırsata çevirmeliyiz'

Korkmaz Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz de başlayan ekonomik sıkıntıların çok rahatlıkla fırsata çevrilebileceğini belirtti.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz Türkiye’nin ikinci çeyrekte yakaladığı yüzde 8,8 büyüme oranının büyük bir gelişme olduğunu belirterek, “Avrupa’da yaşanabilecek bir ekonomik kriz güçlü ekonomisi ile Türk İş Adamları için fırsata dönüşebilir ” dedi.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz son ekonomik gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Türkiye ekonomisinin son dönemde müthiş bir atak yaptığını belirten MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, “Bu atak Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) oranlarına yansıdı. İlk çeyrekte yüzde 11,6 büyüyen ekonomimiz ikinci çeyrekte yüzde 8,8 oranında büyüme ile ilk çeyrekte olduğu gibi, iki çeyrek büyüme ortalamasında da dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Bu gelişme Türkiye’nin 2023 vizyonuna giden büyük bir adım oldu” dedi.

Türkiye’nin daha önce yaşadığı ekonomik krizler sayesinde krize bağışıklık kazandığını belirten Korkmaz, Avro bölgesinde yaşanabilecek bir krizin kamu maliyesi ve bankacılık sektörünün sağlamlığı sayesinde krizin en az hissedileceği ülkerden birinin Türkiye olduğunu, hatta Avrupa’da yaşanabilecek bir krizin Türk İş Adamlarına bir fırsat yaratabileceğini ve kendi kendimize kriz satın almamamız gerektiğini söyledi.

Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz’ de başlayan ekonomik sıkıntıların çok rahatlıkla fırsata çevrilebileceğini belirten Korkmaz, “Avrupa ülkelerinde yaşanabilecek bir krizin ardından, bu bölgelerdeki birçok işletme, fabrika satın alınabilir ya da ortaklık kurulabilir. Bu nedenle Avrupa’da tesis, fabrika, marka, patent, know-how satın alabilmek için en uygun zamandayız. Firmalarımız şimdiden görüşmelere başlamalı, iş adamlarımız bağlı bulundukları dernekleri, vakıfları veya odalarını bu konuda zorlamalı ve bu fırsatı kullanmanın yollarını aramalı” şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerinde yaşanabilecek krizin işletmelerin ihracatındaki olumsuz etkisine tedbiren farklı pazarlara yönelinmesi tavsiyesinde bulunan Aslan Korkmaz, “Avrupa’da yaşanabilecek krizin iş adamlarımızın iş bağlama ve tahsilâtta yaşayabileceği olumsuzluklara karşın takım halinde Afrika, Orta Doğu, Asya ve Güney Amerika’da yeni pazarları zorlamalı. Bu pazarlar sayesinde yaşayabilecekleri riski dağıtmalı” ifadelerini kullandı.

Döviz kurundaki artışla beraber cari açığın da bu ay frenlenmesinin önemsenmesi gereken bir konu olduğunu hatırlatan Korkmaz, “ Cari işlemler açığının 5 milyar dolar ile son dokuz ayın en düşük seviyesinde çıkması bizlere umut veriyor ancak, cari açığın daha da önemsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İhracat ve ithalat dengesinde yaşanan açığın daha düşük seviyelere gelmesi ekonomimiz için daha sağlam bir duruş ortaya çıkartacak. Bu noktada Başbakanımızın da, devlet kurumlarında yerli malı kullanımına ve buna öncelik vermedeki ısrarı önemsediğimiz bir gelişme oldu. Halkımız ve kamu yerli mallarını tercih ederek piyasayı hareketlendirmeli. Bundan önce Amerika’da yaşanan krizdeki gibi ithalata dayalı ürünleri desteklemek yerine bireysel ve kamusal tüketimde yerli ürünler daha çok tercih edilmeli” ifadelerini kullandı.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA