• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Avrupada yeni bir devlet doğuyor
07 Ekim 2012 Pazar 09:55

Avrupa'da yeni bir devlet doğuyor

Bir zamanlar dünyanın en güçlü deniz devleti olan Venedik'i de içine alan Veneto bölgesi bağımsızlık istiyor.

İtalya’nın birleşmesinin üzerinden henüz 151 yıl geçmişken ülkedeki ayrılıkçı akımlar ekonomik krizin de etkisiyle güç kazanıyor. 20 bölgeye bölünmüş olan İtalya’da özellikle sanayileşmiş, zengin kuzey bölgeler, daha fakir olan güney bölgelerin yükünü omuzladıklarını düşünüyor ve ayrılık fikri artık daha yüksek sesle telaffuz ediliyor. Veneto’nun Bağımsızlığı Partisi, geçen mayıs ayında kurulmasının ardından bağımsızlık referandumu düzenlenmesi için imza topladı.

AB’YE KADAR GİTTİLER
Bir hafta içinde toplanan 20 bin imza Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia’ya teslim edildi. Kuzeydeki Veneto bölgesinin bağımsızlığını isteyen “Indipendenza Veneta” (Veneto’nun Bağımsızlığı) hareketi dün de Veneto’nun başkenti ve İtalya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Venedik’te gövde gösterisi yaptı. Acil olarak bir bağımsızlık referandumu düzenlenmesi talebiyle yapılan gösteriye binlerce kişi katıldı. Piazzale Roma meydanında başlayan yürüyüş, Veneto bölge yönetimi binasının önünde “bağımsızlık önergesinin” imzalanmasıyla noktalandı.

Veneto bölge başkanı Zaia da bölge halkının çoğunluğunun bağımsızlık istediğini doğruladı ancak İtalyan anayasasının böyle bir ayrılığa izin vermediğini vurguladı. Ayrılıkçılarsa taleplerini AB Komisyonu’na kadar iletti. İtalya’nın kuzeydoğusunda yayımlanan Il Gazzettino gazetesindeki bir ankete göre, Veneto bölgesinde halkın yüzde 66’sı bölgenin bağımsızlığını istiyor, yüzde 32’si ise bağımsızlık fikrine karşı çıkıyor. Corriere della Sera’da geçen ay yayımlanan bir ankette ise bağımsızlığa destek verenlerin oranı yüzde 80.

‘AVRUPA’DA İLK BİZ AYRILACAĞIZ’
Veneto’nun Bağımsızlığı tarafından yapılan açıklamada, “Avrupa çapında görülen bağımsızlık çağrıları, ekonomik krizin ağır darbe vurduğu Veneto bölgesine de yayılıyor” denildi. Grubun lideri Lodovico Pizzati de, dünkü gösteri öncesinde İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşarak, “İskoçya ve Katalonya’da olanlardan büyük güç aldık, artık işler daha hızlı ilerliyor. Temelimiz de çok güçlü, Veneto bölgesinin bağımsızlık talebi 1970’lere dayanıyor. Şu anda kulağa çılgınca gelebilir ama bence Veneto, İskoçya ve Katalonya’dan önce bağımsızlık kazanacak” dedi. Pizzati, ekonomik krizin etkilerinin de ayrılıkçıları güçlendirdiğini vurgulayarak, “Roma’ya 70 milyar euro vergi ödüyoruz ama 50 milyar euro geri alıyoruz. Kriz, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri vuruyor” diye ekledi.

Grubun resmi açıklamasında amaçlarının “güçlü ve bağımsız bir ekonomiye sahip, adil, modern bir Veneto yaratmak” olduğu belirtiliyor.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA