• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Avrupada İslam karşıtı gruplar artıyor
25 Kasım 2010 Perşembe 10:53

Avrupa'da İslam karşıtı gruplar artıyor

İngiltere'de kurulan İslam karşıtı grup, binlerce üyesi olan ulusal bir harekete dönüşmüş durumda. Holiganların, ırkçı ve neo-Nazilerin de desteklediği İngiltere Savunma Ligi,Avrupa'da desteğini artırıyor.
İngiltere’nin Bolton kentindeki bir tren istasyonunda yaklaşık 100 kişiyumruklarını havaya kaldırmış, bağırıyor: “Müslüman bombacılar,sokaklarımızdan defolun!” Ellerinde İngiltere’nin milli amblemi olanAziz George Haçı bulunduran bayraklar ve pankartlar taşıyorlar. Bazıları yün maskeler takıyor, diğerleri siyah kapüşonla başlarını örtüyor.

İngiltere’nin en sert holiganları olan bu insanlar, son zamanlarda eşi benzerigörülmemiş bir güç gösterisinin parçası oldu. Sıradan bir 'futbolpazarı'nda birbirlerin yakasına yapışacak farklı takımların taraftarıolan holiganlar, bu grup içinde omuz omuza yürüyor. Bir arayagelmelerinin amacı, İngiltere Savunma Ligi (EDL) adındaki oluşumunManchester'da düzenlediği protesto gösterine katılmak.

İstasyonda tren bekleyen holiganların karşısına dikilen polislerden biri,holiganlardan birine, “Maskeni çıkar” diye bağırıyor. Aldığı cevap iseşöyle: “Onlar toplum içinde burka giyme hakkına sahipken biz nedenyüzlerimizi örtemiyoruz?”

Trenin gelmesiyle onlarca erkekvagonlara doluşuyor. Koltuklardaki insanlar trene binenleri endişeligözlerle süzüyor. Ancak holiganlardan biri onları teskin ediyor:“Endişelenecek bir şey yok. Bizler radikal İslam’ı protesto ediyoruz.Bize katılın.”

BİR ORDU MU DOĞUYOR?

Adı 2009’da yeni yeni duyulmaya başlayan küçük bir hareket olan EDL, biranda İngiltere’nin büyük kentlerinde büyük protestolar düzenleyecek birbüyüklüğe ulaştı. Grup her ne kadar barışçıl bir örgütlenme olduğunu öne sürse de, birçok gösteride polisle, Müslüman gençlerle ve aşırısağcılara karşı olan Faşizme Karşı Birleşik Cephe grubuyla çatışıyorlar.

İngiltere uzun yıllardan beri sokak şiddeti yaşanmayan birülke. Ancak yıllardan beri eylemlerini gizlice yürüten neo-Nazilerin,giderek gücünü artıran EDL’den destek almasından korkuluyor.

EDL’nin bazı üyeleriyle, Manchester’da düzenlenen gösterinin üç haftaöncesinde tanıştım. Luton kentinde kullanılmayan bir binada yaptığımızgörüşmeye, her biri yün başlık ve siyah kapüşon giymiş 11 adam geldi.Tommy Robinson takma adını kullanan üye, şu açıklamayı yaptı:

“Luton’da beyazlar, siyahlar, Asyalılar, Çinliler, herkes iyi geçiniyor. Ancak Körfez Savaşı’ndan bu yana Müslüman gençler fazlasıylaradikalleşmeye başladı. Luton’da yıllardan beri İslami gruplar nefretvaazları vererek üye topluyor. Hükümet hiçbir şey yapmıyor. Bu yüzdenradikal İslam’a karşı harekete geçmeye karar verdik.”

ÇEKİRDEĞİNİ ULUSAL PARTİ OLUŞTURUYOR

Robinson, radikal Müslümanların 2009’da Afganistan dönen bir birliğin geçittöreninde yaptıkları protesto eylemini anlatırken öfkesini gizlemedi. Bu olayın ardından, Robinson, Müslüman radikallere karşı birleşenİngilizlerin oluşturduğu bir gruba katıldı. Grubun oluşmasının ardından, hareketlerinin ulusal boyuta ulaşabileceğini fark ettiler. Robinson,yün maskeleri kimliklerini gizlemek için giydiklerini belirtti.

Grubun, şiddetten uzak olduğunu belirtmesine rağmen, yarı askeri görünümü vegizliliği şüphe uyandırıyor. Faşizm karşıtı Searchlight dergisine göre,İngiltere’nin aşırı sağcı Ulusal Partisi ve diğer faşist radikaller,EDL’nin çekirdeğini oluşturuyor. Derginin iddiaları, EDL’nin eski birüyesi Paul Ray’in açıklamalarıyla da destekleniyor.

İngiltereHalk Partisi (BPP) ve İngiltere Özgürlük Savaşçıları gibi neo-Nazigrupların EDL’nin gösterilerinde yer aldığı biliniyor. Öte yandan, EDLile aynı zamanlarda kurulan bir radikal İslam karşıtı grup daha var.Casuals United adındaki grup, üye kazanmak için Facebook dahil her türlü iletişim kanalını kullanıyor.

BÜYÜK BİR FIRTINA GELİYOR
Tanıştığım bazı EDL liderleri faşizme karşıyken, bazıları için böyle bir şeysöylemek mümkün değil. Galler’in Swansea kentindeki bir protestoda,neo-Naziler BPP lehine sloganlar atıp Nazi selamı verdi. İrlanda’da,Ulster Savunma Ligi adında bir örgütlenme oluştu. İskoçya’da Rangersfutbol kulübünü destekleyen Inter City Firm grubu, İskoçya SavunmaLigi’ni kurdu.

İngiltere için asıl endişe verici olan şey,EDL’nin gittikçe daha organize ve İslamofobia'dan güç alır bir halegelmesi. İslam karşıtı duruşu sayesinde, EDL İngiltere dışından dadestek alıyor. ABD’de 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler'inyakınına yapılacak İslam merkezini protesto edenlerin öncüsü olan Pamela Gellar, 11 Eylül’ün yıldönümünde ABD’ye gelen EDL üyelerini karşılayankişi oldu.

Dahası, 30 Ekim günü EDL, Amsterdam’da Fransız veHollanda Savunma Ligi’nin katıldığı bir gösteriye katıldı. Etkinlik,şeriat karşıtı bir özgürlük eylemi olarak tanımlandı. Gösterinindüzenlendiği tarihin nefret konuşması ve ırkçılığı yayma suçlamalarıylamahkemeye çıkarılacak Hollandalı ırkçı politikacı Geert Wilders’induruşma gününe denk gelmesi için çaba gösterildi.
Çok yakın zamanda Avrupa’daki kentlerin tanık olmaya başlayacağı şiddet, bugün İngiltere'de yavaş yavaş büyüyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA