• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AVMler pazar günleri kapalı mı ?
11 Aralık 2014 Perşembe 17:08

AVM'ler pazar günleri kapalı mı ?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, alışveriş merkezlerinin (AVM) hafta sonları tatil edilmesinin gerçeklerle bağdaşmadığını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, alışveriş merkezlerinin (AVM) hafta sonları tatil edilmesinin gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek, "AVM'ler sadece alışveriş yapılan yer olmaktan çıktı, yaşam biçimi halini aldı" dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerinin aynı konudaki kanun tekliflerini görüşmek üzere toplandı.

Toplantının açılışında tasarı hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, perakende ticaret ile AVM'lerin çalışma ve yerleşme kurallarını düzenlemenin bütün hükümetlerin gündeminde olduğunu ancak konu çok hassas, karmaşık ve çok fazla tarafı olduğu için bugüne kadar yasal düzenleme yapılamadığını söyledi.

Bakanlığının tasarıyı çok kapsamlı, hiçbir kesimi dışarıda bırakmadan tüm ilgili tarafların görüşlerini alarak olgunlaştırdığını ifade eden Canikli, "Tasarı, belki bütün tarafların tüm görüşlerini, taleplerini karşılamıyor ama en azından tüm tarafların da ağır itirazlarını içermeyen bir metin" diye konuştu.

Tasarının perakende ticaretle ilgili kavram ve tanımları yasal zemine oturttuğunu anlatan Canikli, geleneksel perakendeciliğin korunması, adil rekabetin sağlanması, tüketicinin korunması, kayıtdışılığın önlenmesi, sektörde verim ve kalitenin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Canikli, perakende ticaretin milli gelir içindeki oranının sürekli arttığına dikkati çekerek, 2013 itibarıyla Türkiye ekonomisinin yüzde 15’ini perakende ticaretin oluşturduğunu, sektörde 1 milyon 960 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Tasarıdaki düzenlemeler hakkında bilgi veren Canikli, küçük üreticinin markalaşmasının sağlanacağını, kampanyalı satış ve alışveriş festivallerinin kurala bağlandığını, indirim sezonlarının süresinin belirlendiğini, küçük esnafa AVM'lerde yer açıldığını anlattı, "outlet" mağazaların taşıması gereken şartları dile getirdi.

"Hafta sonu tatili milli gelirde azalmaya yol açar"

Nurettin Canikli, AVM'lerin hafta sonları tatil olmasının kamuoyunda yoğun biçimde tartışıldığını dile getirerek, tasarıda büyük AVM'ler ve zincir mağazaların çalışma saatleriyle ilgili düzenleme olmadığını söyledi.

Bu düzenlemenin AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve arkadaşlarının verdiği teklifte bulunduğunu anlatan Canikli, şöyle devam etti:

"AVM’lerin hafta sonları tatil edilmesinin, esnaf ve sanatkara iş alanı açmak amacıyla tatil edilmesinin, içinde bulunduğumuz realite dikkate alındığında mümkün olmadığını düşünüyoruz. AVM’ler sadece alışveriş yapılan yer olmaktan çıktı, yaşam biçimi halini aldı. Aileler, çocuklar hafta sonlarının büyük bölümünü buralarda geçiriyor. Bu nedenle sosyal donatı alanları zorunlu hale getiriliyor. Toplum artık bunu talep ediyor. Böyle bir uygulama milli gelirde de ciddi azalmalara yol açar. Hesabı yapılmadı ama milli gelirin önemli unsuru olan ticareti daraltır. AVM'lerin hafta sonu kapatılması ticaretin esnafa ve sanatkara kayması durumunu da sağlamaz. İlk kurulduğu aşamada, 20-30 yıl önce bunlar belki konuşulabilirdi ama şimdi ciddi sosyal eleştiriye yol açabilir. Böyle bir düzenleme gerçeklerle bağdaşmadığını düşünüyoruz."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA