• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Avcıdan SBS açıklaması
01 Mayıs 2013 Çarşamba 00:36

Avcı'dan ''SBS'' açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Avcı, SBS'de yapılacak değişiklikle ilgili, ''Tamamen Türkiye'nin kendi milli tecrübesini değerlendirerek oluşturacağımız bir model olacak'' dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin soru önergelerini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Seviye Belirleme Sınavları (SBS) konusundaki değişiklik olup olmayacağı sorusuna karşılık, şunları kaydetti:
''SBS konusunda genel ilkelerden söz ettiğiniz zaman bile sanki sıfırdan yeni model icat ediliyormuş gibi bir takım spekülasyonlara yol açıyor. Bugüne kadar uygulanmakta olan SBS, aslında kendi içinde tutarlı ve başarılı. Kimsenin en azından sonuçlarına itiraz etmediği bir sınav var.Fakat hem sınavın test tekniği olması hem de sınavda kullanılan soruların dayandığı havuz; çocukların ortaokul boyunca aldığı eğitimi yok sayan, yeteri kadar değerlendirmeyen, daha çok son sınıflarda dershanelerdeki edinilen test becerisine dayalı, o becerileri edinmiş çocukların daha başarılı olduğu bir sınav. Dolayasıyla  ortaokulda verdiğimiz eğitimin, öğrenciler ve veliler tarafından da çok fazla ciddiye alınmamasına yol açan sınav uygulamasıdır. O yüzden ben göreve başlamadan önce MEB'de başlatılan çalışmaların devamı olarak süren çalışmalarla, hem bu adaleti sağlamak hem de çocukların dört yıl boyunca ortaokulda alacakları eğitimi bir kenara itmeyen, o eğitimi değerlendiren, o eğitimdeki performans ve başarıyı da değerlendiren, hatta çocukların ders dışındaki etkinliklerini de hesaba katan, böylece onları ilgi, yetenek ve becerilerine göre uygun okullara yönlendirmemizi sağlayan düzenleme yapabilir miyiz, bunun üzerinde çalışıyoruz.
Ama bu, bugünde yarına gerçekleştirilebilecek bir çalışma değil. Zaten aceleye de getirilmemesi lazım. Geçmiş uygulamalarımızdaki doğruları, yanlışları, tecrübelerimizi masaya yatıran, orada iyi yaptıklarımızı yeni düzenlemeye katan, yanlış yaptıklarımızı sakınan bir çalışmanın içindeyiz. Önümüzdeki yıl zaten okul türlerine azaltılmasına yönelik ilke kararımız vardı. Bu çerçevede tüm liselerimiz, Anadolu Lisesi statüsüne getiriliyor. Her çocuğumuz kendisine en yakın yerleşimde Anadolu Lisesi bulma şansına sahip olacak. Adrese dayalı yerleştirme için önemli fırsat oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Buna rağmen bazı okulların, özelikli okulların kapısında yığılma olacaktır, bu kaçınılmazdır. Onlar için ayrı sınav ve seçme düzeni üzerinde çalışıyoruz. Son zamanlarda biraz magazinel, Kazak sistemi gibi değerlendirmeler var. Tamamen Türkiye'nin kendi milli tecrübesini değerlendirerek oluşturacağımız bir model olacak.''
Avcı, bu yıl yapılacak KPSS'ye alan sorularının ilave edileceğini, bunun öteden beri öğretmen adaylarının talebi olduğunu kaydetti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA