• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Avcı yeni sınav sistemini açıkladı
04 Eylül 2013 Çarşamba 11:23

Avcı yeni sınav sistemini açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni sınav sistemi hakkında açıklama yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni sınav sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Nabi Avcı'nın açıklamalarından satır başları şöyle;

Bugünlerde birçok heyecanı birlikte yaşıyoruz. 40 bini aşkın gencimiz bugünlerde eğitim-öğretim hayatımıza katılacak. Bu çocuklarımızı inşallah önümüzdeki pazartesi günü milli eğitim ailemize dahil edeceğiz.

Yaklaşık 60 bin öğretmen arkadaşımız yer değiştirdi. Onlar da yeni kurumlarında göreve başlıyorlar.

İktidara geldiğimiz günden bugüne, eğitim altyapısını değiştireceğimizi, okul ve öğretmen etkisini en üst düzeye çıkaracağımızı, sınav odaklı eğitim sistemimizi okul odaklı eğitim sistemine çevireceğimizi beyan ettik. Bugün, bu basın toplantısıyla bu hedeflerden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Okulu ön plana çıkarıyoruz. Kısa vadede merkezi sınav sistemini kaldırıyoruz. Orta vadede, test sınavlar yerine açık uçlu, klasik sınavlar yapmayı, özellikle Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtacağımız tabletlerden faydalanmayı planlıyoruz. Uzun vadede ise öğrencilerimizin orta öğretim kurumlarına yerleştirilmesinde sadece eğitim-öğretim sürecinin değil, onların sosyal, sanatsal etkinliklerinin değerlendirildiği, bu yeteneklerinin güçlendirilmesinin hedeflendiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Değerli çocuklar, bu yıl uygulanacak yerleştirme mantığı sayesinde, okullara alternatif olarak ortaya çıkan kurumlara artık ihtiyaç duymayacaksınız. Sosyal, sportif etkinliklere daha fazla zaman ayıracaksınız.

Yeni uygulama bütün kesimlerin katılımıyla oluşturuldu.

İşte yeni sistem:

8'inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak. İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek.

Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

Öğrenciler merkezi sınavlara olağanüstü haller dışında kendi okullarında girecekler.

Sınavda görev yapan öğretmenler de görevlerini başka bir okulda yapacaklar.

Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30'u ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı kullanılacak.

Yerleştirmeler merkezi olarak elektronik sistemle gerçekleştirilecek.

Yeni sistemde, fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, inkılap tarihi merkezi olarak değerlendirilecek.

Puanların eşitliği durumunda, tercih, puan ve özürsüz devamsızlıklara bakılacak.

Yeni sistemin açıklanmasından sonra Avcı açıklama yapıyor. Avcı'nın konuşmasından satır başları;

Konuyla çok ilgisi olmayan vatandaşlarımız bu tabloya bakarak çok karmaşık bir sistem olduğunu düşünebilirler.

Çocuklarımızın orta öğretime geçişlerinde tek bir sınava bağlı olmalarını ortadan kaldırıyoruz. SBS bir kere yapılıyor, mazereti yok. Çocuklar orta okul başladığından itibaren bir telaşın içine giriyorlar. Oysa bizim yaptığımız düzenleme, bir kere yapılan ve telafisi olmayan sınav yerine, sene içerisinde zaten yapılmakta olan yazılı sınavlardan birer tanesini daha kontrollü bir biçimde yapmak. Yine sınıflarında çocuklarımız o sınava girilecek, sorular yine müfredattan olacak. Yanlışlar doğruları götürmeyecek. Telafisi olacak. İnşallah önümüzdeki yıllarda, bütün sınavları bu şekilde kontrollü, objektif sınavlar haline getirmeye çalışıyoruz.

Son günlerde bazı basın yayın organlarında abartıldığı gibi 36 sınav icat edildi, bir sınav kalktı yerine 12 tane sınav geldi gibi iddialar konuyu bilmeyenlerin iddialarıdır.

Zaten yapılmakta olan sınavları daha düzenli hale getiriyoruz. İşin özü budur.

Ece Ayhan'dan bir şiir geliyor aklıma ama yanlış anlaşılabilir:

"Efendiler ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi?" Sistemimizin özü budur. Çocuklarımızı, velilerimizi rahatlatmak.

Avcı basın mensuplarının sorularını cevaplıyor

Kendileri ayrıca sınav yapmak isteyen özel eğitim kurumları için düzenlemelerimiz mümkün.

Merkezi sınav sözcüğünü çok fazla kullanmıyoruz, yanlış anlaşılıyor. Biz düzenlemelerimizi sürekli güncelliyoruz. Eğitim değişken bir alan, dinamik bir alan. Sürekli güncellenmesi gereken bir alan.

3 yıl sonra çocuklarımızın eline tabletler ulaştığı zaman, sisteminin bütününde yeni bir güncelleme yapmamız gerekiyor. Ece Ayhan'ın dediği gibi, ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi? Her şey bununla bitmiyor, önümüzdeki yıllarda bunu besleyecek yeni güncellemelerimiz olacak.

Hesaplama yönteminde hiçbir değişiklik yok.

Müfredatın tüm okullarda eşit zamanlı yürütülmesini istiyoruz.

Yeni düzenlemeyle müfredat kontrol altına alınıyor.

Asıl olan öğretmenlerdir. Bir öğretmen çok şey değiştirebilir.

Senelerdir bu sınavlar yapılır, bu sınavlara bir milyona yakın öğrenci girer. Bunların 300 bini - 400 bini sınavla alan okullara yerleşir, diğerleri başka okullara yerleşir. Bunlar o okullara kendi tercihleri olduğu için yerleşir. Sınavla alan okullarımıza giremeyen öğrencilerimiz boşta kaldı diye bir şey yok. Boş kalan kontenjanlar kayıtlar sürekli açık tutulacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA