• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aslım sahasından elektrik üretilecek
30 Ocak 2011 Pazar 16:08

Aslım sahasından elektrik üretilecek

Konya Büyükşehir Belediyesinin, Konyanın katı atıklarının depolandığı Aslım bölgesinde Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, Konya’nın katı atıklarının depolandığı Aslım bölgesinde “Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Aslım Katı Atık Depolama Sahasında günlük ortalama bin 100 ton olmak üzere yılda yaklaşık 400 bin ton katı atığın toplanarak bertaraf edildiğini söyledi.

Aslım Katı Atık Depolama Sahasında bulunan atık kütlesinden meydana gelen depo gazlarının değerlendirilmesi için gerekli çalışmaları başlattıklarını kaydeden Başkan Akyürek, tesisin yapım çalışmalarının büyük bir hızla sürdüğünü kaydetti. Başkan Akyürek, “İhale kapsamında, katı atık kütlesinde oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeli olan metan gazları, sahada açılacak gaz toplama kanallarından yatay borulama sistemi ile toplanarak, kurulacak tesis sayesinde gaz motorlarında yakılıp elektrik enerjisine dönüştürülecek. Bu sayede hem emisyon azaltımı hem de enerji üretimi sağlanmış olacak” dedi.

Yatırımın, metan gazının çevreye verdiği zararı önlerken elektrik üreterek ekonomiye de katkı sağlayacağını kaydeden Başkan Akyürek, enerji kapasitesinin saatte 2-3 MW civarında olmasının öngörüldüğü tesisin 10 yıl boyunca yaklaşık 10 bin konutun bir günlük elektrik ihtiyacını sağlayacak kapasitede olacağını ifade etti.

DEPONİ GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİ

Aslım Katı Atık Sahası Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nin yapımı yıl içinde tamamlanacak. Tesis, yapılan sözleşme gereği tesisi kuran firmaya 10 yıllığına kiralanacak.

“Aslım Katı Atık Depolama Sahası Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinin Kurdurularak İşletmecilik Hakkının Kiraya Verilmesi İşi” 21 Eylül 2010 tarihinde, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre Açık Teklif Usulü ile 10 yıllığına ihale edildi. Tesis, yıl içinde tamamlanarak elektrik enerjisi üretimine başlayacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA