• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Askeri okul müfredatına darbe ayarı
07 Ekim 2012 Pazar 09:15

Askeri okul müfredatına darbe ayarı

Genelkurmay eski Başkanı Özkök'ün yakındığı askeri okullardaki müfredat masaya yatırıldı.

Başbakanlık ve Genelkurmay'ın ortak çalışmasıyla darbeciliğe yönlendiren dersler değişiyor. Artık askerin asli görevinin savunma olduğu öğretilecek. Ülke yönetiminin kötüye gitmesi halinde bile çözüm yolunun sandık olduğu vurgulanacak.

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Meclis Darbe Komisyonu'na "Askeri okulda şartlandık. Askeri okullarda amaçları sağlamak için ona göre müfredat uyguluyor" çıkışı dersleri yeniden gündeme getirdi. AK Parti 2023 Siyasi Vizyonu'nda yer alan reform hedefinde askeri okullardaki müfredatın yenilenmesi bulunuyor. Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışmayla, subay yetiştiren okulların ders programları değişecek. Derslerde darbeye zemin hazırladığı ileri sürülen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesine atıf yapılmayacak.

Alınan bilgiye göre, subay yetiştiren Harp Okulu'ndaki derslerde darbeleri övücü telkinler yapılmayacak. Eğiticiler askerin asli görevinin savunma olduğunu anlatacak. Ülke yönetimi kötüye gittiğinde askerin yönetimi devralması önerileri yerine sandık ve Meclis vurgusu yapılacak. Harp Okulu'nda 'Askersiniz, darbe sizin hakkınız' içerikli ders veren eğiticiler de eğitimden geçirilecek.

DARBECİLERİN 150 YERDEKİ İSMİ SİLİNECEK

Reform listesinde yer alan başka bir düzenleme darbecilerin isimlerinin kamu kurumları ve sokaklardan silinmesi. Darbenin mimarlarının tabelalardan indirilmesi için Başbakanlık'ta yürütülen çalışmada sona gelindi. Darbecilerin isimlerinin verildiği kurumlar, sokaklar, stadyumlar, askeri kışlaların listesi çıkarıldı. Şu ana kadar 150'nin üzerinde darbecinin isminin bulunduğu okul, cadde, sokak tespit edildi. En geç 3 ay içinde yayınlanacak Başbakanlık genelgesiyle Nurettin Ersin, Kenan Evren, Cemal Gürsel, Muhsin Batur, Tahsin Şahinkaya gibi isimler tarihin tozlu raflarına kaldırılacak. Buralara sanatçıların, sporcuların ve siyasi kişiliklerin isimleri yazılacak. Okullara ise hayırseverlerin adları verilecek. Çalışma çerçevesinde 28 Şubat darbesi ve 27 Nisan muhtırasında adı geçen Çevik Bir, İsmail Hakkı Karadayı, Yaşar Büyükanıt gibi isimlerin bu işleme dahil olup olmayacağı netleşmedi.

DARBECİLERİN İSİMLERİ HER YERDE

Çevik Bir ve Veli Küçük 'ün isimleri de caddelerde var. İsim rekortmeni Kenan Evren. 12 Eylül darbesinin lideri Evren'in adının verilmediği neredeyse il yok. Darbecilerin isimlerinin verildiği bazı kurum, cadde ve kışlalar şöyle:

* Kenan Evren İlköğretim Okulu/ Giresun
* Kenan Evren İlköğretim Okulu/Kula
* Kenan Evren Paşa İlköğretim Okulu/Osmaniye
* Org. Kenan Evren Bulvarı/ Gaziantep-Şahinbey
* Cemal Gürsel Stadyumu/Erzurum, Cemal Gürsel Kışlası/Van
* Cemal Gürsel İlköğretim Okulu/ İstanbul
* Nurettin Ersin İlköğretim Okulu/Ankara
* Tahsin Şahinkaya İlköğretim Okulu/Ankara
* Org. İsmail Hakkı Karadayı İlköğretim Okulu/Çankırı
* Org. İsmail Hakkı Karadayı Caddesi/Çankırı
* Çevik Bir Meydanı/Buca
* Çevik Bir Caddesi/Ankara-Gölbaşı
* Çevik Bir Caddesi/Çorum-Alacahöyük
* Hava Org. İbrahim Fırtına Lisesi
* Tuğgeneral Veli Küçük Caddesi/ Bilecik-Gölpazarı  /  kaynak: BUGÜN

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA