• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Asker sayımız 1 milyona dayandı
23 Nisan 2010 Cuma 14:18

Asker sayımız 1 milyona dayandı

Bedelli askerliğin tartışıldığı şu dönemde yapılan bir araştırma ordunun hazineye maliyetini ve asker sayısını gözler önüne serdi.

Genelde az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde asker sayısı yüksek olurken, gelişmiş ülkelerden yalnızca Çin, ABD, Rusya ve Güney Kore dünyadaki en kalabalık ordulara sahip dört ülke konumunda.

Federation of American Scientists (FAS-Amerikan Bilim Adamları Federasyonu) adlı Amerikan merkezli uluslararası araştırma kurumunun çalışmalarına göre Türkiye de dünyada en fazla askere sahip ilk ıo ülke arasında bulunuyor. Çin 2,4 milyon askerle birinci sırada yer alırken, ABD 1,49 milyonla ikinci sırada bulunuyor. Hindistan 1,3 milyon, Kuzey Kore 1 milyon, Türkiye ise 789 bin askere sahip.
 
Gerçek rakam bir milyon

Her ne kadar FAS verileri, TSK mevcudunu 789 bin olarak verse de gerçek rakamlar bu mevcudun 1 milyonu bulduğunu gösteriyor. Nitekim AKP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi İhsan Arslan da hafta içinde NTV'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'de ordu mevcudunun yaklaşık 1 milyon olduğunu söylemişti.

TSK'daki muvazzaf asker sayısının 310 kadarı general olmak üzere yaklaşık 250 bin olduğu tahmin ediliyor. Kalan mevcut, yani yüzde 90'a yalanı ise mecburi askerlik hizmetini yapanlardan oluşuyor. Dolayısıyla TSK mevcudu, dünyadaki en büyük ordular sıralamasında dördüncü sırada olan Kuzey Kore ile at başı gidiyor.

Askerî harcama yüksek

Bilgi Üniversitesi'ne bağlı Kamu Harcamaları İzleme Platformu tarafından 9 nisanda açıklanan verilere göre, askeri harcamalar, eğitim için yapılan harcamaların üzerinde seyretmeye devam ediyor. Platformun verilerine göre, 2009 yılında Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bütçesine ek olarak Savunma Sanayi

Destekleme Fonu, Makina Kimya Endüstrisi Kurumu ve TÜBİTAK için ayrılan harcamaların toplamı 21. 7 milyar TL oldu. Aynı kalemler için bu yıl öngörülen harcama ise 23.4 milyar TL.

Ancak askeri bütçenin şeffaf olmaması ve denetim dışında tutulması nedeniyle bünyesinde 15'e yakın silah tedariki yapan askeri firmayı barındıran Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı (TSKGV) gibi bazı askeri kurumların bütçe büyüklükleri bilinmiyor. Platform, Türkiye'nin askerî harcamalarının Gayri Safı Milli Hasıla'ya (GSYİH) oranının 2009 krizinden önce yüzde 2.0 civarındayken, 2009 yılından sonra GSYİH'ye oranının yüzde 2.3'e yükseldiğini bildirdi. Araştırmada, eğitim için yapılan harcamaların ise GSYİH'nın yüzde 2.0'si ile sınırlı kaldığı belirtilmişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA