• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aşı Ekim ortasında Türkiyede
30 Eylül 2009 Çarşamba 12:10

Aşı Ekim ortasında Türkiye'de

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 35-40 milyon doz domuz gribi aşısı almayı planladıklarını, aşısının ilk partisinin Ekim ayının 3. haftasında Türkiye'ye getirileceğini söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdağ, şu anda 3 aşı firmasıyla görüşme yaptıklarını, yaklaşık 35-40 milyon doz arası domuz gribi aşısı almayı planladıklarını bildirdi.

Sağlık çalışanları başta olmak üzere bütün risk gruplarına, stratejik çalışma alanlarında görev yapanlara, çocuklar ve gençlere aşı yapılacağını söyleyen Akdağ, şöyle konuştu:

"Hem Dünya Sağlık Örgütünün hem gelişmiş ülkelerin hastalık kontrol merkezlerinin öncelikli aşı grupları bunlar. Türkiye'deki bilim heyetimiz de bu gruplara aşı yapılmasının uygun olacağını ve salgını önemli ölçüde kontrol altına alacağımızı düşünüyor. Bu şekilde hazırlıklarımız devam ediyor.

Biz aşıyı tahmin ediyorum ekim ayının 3. haftasında aşının ilk partisini Türkiye'ye getirmiş olacağız. Ancak bu aşıların uluslararası anlamda ruhsat almasını bekliyoruz. Özellikle Avrupa Hastalık Kontrol Merkezinden ruhsat almaları gerekiyor. Ön yeterlilik diyebileceğimiz veya ön görüş olarak uygunluk belgelerini aldılar ama kesin ruhsatı da almaları gerekiyor."

Akdağ, aşının öncelikle uygulanacağı gruplar arasında sağlık çalışanları ve hamilelerin bulunduğunu, özellikle sağlık çalışanlarının bu hastalarla karşılaşabilecekleri için ayakta kalmalarının önemli olduğunu ifade etti. Akdağ, aşının hacı adaylarına da yetiştirilmesinin planlandığını belirterek, "Orada belirli bir plan üzerinde çalışıyoruz. Aşı yetişirse yaparak göndereceğiz, değilse risk gruplarını tutacağız, aşıyı orada götürdüğümüz zaman yapacağız. Çünkü şu anda bizim bulunduğumuz yarım küre itibariyle bir salgın mevcut değil ama salgın kapıda, öyle düşünüyoruz ona hazırlık yapıyoruz" dedi.

OKULLARDA KAMPANYA YÜRÜTÜLECEK

Domuz gribine karşı okullarda önlem alınıp alınmayacağı sorusuna karşılık, Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı ile çok kapsamlı bir çalışmayı belirli bir noktaya getirdiklerini belirtti. Salgın ayları olarak bilinen aralık ve ocak aylarına yakın bir zamanda, ekimin 2. yarısından sonra başlayarak eğitimi ve farkındalığı artırma çalışmalarını yaygınlaştıracaklarını ifade eden Akdağ, "Okullarda bu anlamda öğretmenlerimize eğitim veriyoruz, vereceğiz. Çocuklarımıza yönelik belli malzemeler hazırlıyoruz. CD'ler, broşürler, afişler... Bu şekilde geniş bir eğitim kampanyasını, farkındalık artırma kampanyasını okullarımızda yürüteceğiz" dedi.

Salgın halinde okulların tatil edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine de Akdağ, bunun belli şartlar dahilinde, belli bölgelerde yapılabileceğini kaydetti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA