• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Artık tahammülümüz kalmadı
13 Ekim 2011 Perşembe 17:28

Artık tahammülümüz kalmadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Artık Irak topraklarında Türkiye'ye dönük tehdit oluşturan bir terör faaliyetine tahammülümüz yoktur" dedi.


Davutoğlu ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanlığında yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlediler. Bakan Davutoğlu, yapılan görüşmelerde öne çıkan hususların başında terörün geldiğini belirterek, bugün sabah mesailerinin önemli bir kısmını terörle ilgili konulara ayırdıklarını söyledi.

Türkiye'ye dönük olarak Irak'ta odaklanmış terör yapılanmasından kaynaklanan tehdidin hem Irak'ın hem Türkiye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tehdit oluşturduğuna işaret eden Davutoğlu, "Biz buna karşı net bir pozisyon almak durumundayız. Türkiye bu terör faaliyetinin sona erdirilmesi konusunda kararlıdır" dedi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin iki gün önce yaptığı açıklamanın son derece doğru bir yaklaşım içerdiğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim bu konudaki takdirlerimizi ifade ettik. Gerçekten Irak kendi topraklarında tam askeri kontrolü sağlarsa bu hem Irak'ın kendi topraklarını kontrol etme kapasitesi, egemenliği bağlamında önemlidir hem de Türkiye'ye dönük terör faaliyetlerinin engellenmesi bağlamında önemlidir. Böyle bir durum olduğunda Türkiye'nin herhangi bir sınır ötesi operasyonuna ihtiyaç hissedilmeyecektir. Bundan daha doğal bir durum yok."

Türkiye'nin her zaman Irak'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu ve savunmaya devam edeceğini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin PKK'ya karşı alacağı tedbirin ne Irak'a ne de Irak'taki etnik bir gruba karşı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kararlılığını Zebari'ye de ifade ettiğini ve her zaman bu konunun dile getirildiğini belirten Davutoğlu, "Artık Irak topraklarında Türkiye'ye dönük tehdit oluşturan bir terör faaliyetine tahammülümüz yoktur. Bunun bilinmesi gerekir. Bunun için de üçlü mekanizmalar geliştirdik, ikili istişarelerde bulunduk, ama hala bu terör tehdidi Türkiye'ye dönük olarak devam ediyor. Bu konuda en etkin tedbirleri almaya kararlıyız. Bu konuda Irak makamlarının bize göstermiş oldukları anlayış dolayısıyla da müteşekkiriz. Bu konuda ortak bir perspektifimiz var" dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari: ''PKK konusunun iki ülke arasındaki ilişkileri zehirlemesine
fırsat vermememiz gerekiyor''
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın terör örgütü PKK'yı tek taraflı olarak ortadan kaldırması yönündeki iradesini olumlu karşıladıklarını belirterek, ''Bu tek taraflı olarak mümkün olmazsa birlikte her türlü yolu, her türlü yöntemi ve mekanizmayı en etkin şekilde işleterek, birlikte bu beladan kurtulmak için tedbir alacağız. Bu tedbirleri alırken tabi Türkiye tek taraflı olarak kendisini tehdit eden terör örgütüne karşı her türlü güvenlik tedbirini alma konusundaki kararlılığını da sürdürecektir'' dedi.

Davutoğlu ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanlığında yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Bir gazetecinin uzun yıllardır terör örgütüne yönelik mücadele edildiğini hatırlatarak, iki ülke arasında alınacak ''yeni yöntemin ne olduğu'' ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ''Irak'ın kuzeyine asker gönderilmesi'' ile ilgili önerisine ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu, bu konuda çalışmaları yoğunlaştırmaya ve daha etkin tedbirlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Geçmişte faaliyetler vardı ama gelecekte olmayacak. PKK'nın bu konuda bizden çok güçlü bir şekilde bu kararlılık mesajını alması lazım. Maliki'nin mesajı bir kararlılık mesajı olduğu için önemlidir. Irak tek taraflı olarak kendi topraklarını kontrol etme gücü, kapasitesi gösterir ve böyle bir problem ortadan kalkar. Bu tek taraflı olarak mümkün olmazsa birlikte her türlü yolu, her türlü yöntemi ve mekanizmayı en etkin şekilde işleterek, birlikte bu beladan kurtulmak için tedbir alacağız. Bu tedbirleri alırken tabi Türkiye tek taraflı olarak kendisini tehdit eden terör örgütüne karşı her türlü güvenlik tedbirini alma konusundaki kararlılığını da sürdürecektir.''

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise aynı soruya, PKK'nın 20 yıldan fazla süredir olduğunu belirterek, ''Biz bunun bir buluşmayla, bir bildiriyle ve bir tutumla çözüleceğine inanmıyoruz. Bunun birçok işleme tabi tutulması lazım. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerimiz sadece bu meseleye yoğunlaşmamalı. Çok ortak çalışma alanımız var, fakat bu da ortak bir derttir. Bundan dolayı da adımlar atmamız gerekiyor. PKK konusunun iki ülke arasındaki ilişkileri zehirlemesine fırsat vermememiz gerekiyor'' yanıtını verdi.
Zebari, iki ülkenin sorunun çözümü konusunda farklı düşünceleri olmadığını ancak sorunun çözümünün nasıl olması gerektiğinin tartışıldığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin PKK terör örgütünün faaliyetlerini sadece bir ülkeye değil, bölgedeki tüm ülkelere dönük olarak gördüklerini, terör saldırılarının hedefinin tüm komşu ve kardeş halklar olduğunu ve saldırıların hiç bir halkın menfaatine olmadığını söyledi.

''Biz teröre karşı bölgemizde bir bilinç oluşmasına, ortak çalışma kültürü oluşmasına, ortak bir çalışma ortamı oluşmasına büyük önem veriyoruz'' diyen Davutoğlu, bu konuda da İran, Irak, Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle temasları yoğunlaştırdıklarını ve bundan sonra da bu ilişkilerin daha da yoğunlaşacağını söyledi.

Davutoğlu, bölgede terör tehdidinin ortadan kalkmasıyla büyük bir ekonomik refah alanı oluşacağını, terörün ekonomik işbirliğine büyük darbe vurduğunu, bu konudaki çalışmaların bütün komşu ülkelerle devam ettiğini söyledi.

Davutoğlu, görüşmelerinde terör konusunun da gündeme geldiğini ifade ederek, "Dünyada kimse teröre destek sağlamaz. Hele hele Irak gibi dost ve komşu ülkenin zaten bu konudaki tutumu son derece açıktır" dedi.

Zebari'ye bu konuda gösterdikleri anlayış dolayısıyla teşekkür ettiğini ifade eden Davutoğlu, bundan sonra da her düzeyde terör konusunda ortak çalışmalarının devam edeceğini kaydetti.

Bu konunun, Irak hükümetinin toprakları üzerinde anayasasını uygulamasına ilişkin olduğunu ifade eden Zebari ise, ''Bundan dolayı da herhangi bir grubun sınırı aşan eylemleri ve terörist girişimlerde bulunması, sivilleri öldürmesi, hiçbir şekilde kabul edilemez. Özellikle Irak topraklarından hareket edilmesi mümkün değildir. Benim kanaatime göre hiçbir ülke bunu kabul etmez ve izin vermez. Aslında bir süre gerekmektedir. Irak hükümetinin gerçekten bütün Irak topraklarında sınırları kontrol etme gücü var mı, yok mu? Bilindiği gibi Irak bir geçiş sürecinden geçmektedir'' ifadelerini kullandı.

Bunun kolay bir mesele olmadığına işaret eden Zebari, kendilerinin Bağdat'ın ortasında bile halen terörle karşılaştıklarını söyledi. Zebari, ''Fakat bu şu anlama gelmemektedir 'Biz hiç birşey yapmayacağız'. İkincil düzeyde, güvenlik düzeyinde, istihbarat düzeyinde biz Türkiye-ABD ve Irak arasında PKK'nın çalışmalarına karşı üçlü bir mekanizmayla işbirliği yaptık. Şu anda İran'la da bizim aynı şekilde bir anlayışımız var. Fakat son karar benim kanaatime göre Irak ve Türkiye arasında ikili düzeyde işbirliğine bağlıdır. Ulusal güvenliğe karşı bu tehditlerin bertaraf edilmesi için ikili anlaşmalar çerçevesinde çözüme ulaşılmalıdır'' dedi.

Diğer taraftan iyi komşuluk ilişkilerine de saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Zebari, ''Bu sorun sona erecektir. Bu meselenin çözümlenmesi için bazı ciddi girişimler var. Bu sorun sonsuza kadar devam edecek bir sorun değildir. Bundan dolayı da ilişkinin temeline bunu koymamak gerekir'' diye konuştu.

Zebari, Türkiye'nin meşru olan kuşkularını anlayışla karşıladıklarını dile getirdi.

Türkiye-Irak arasında ''Stratejik İşbirliği'' Konseyi
Davutoğlu, geçen sene Tunus'ta olaylar başladığında Irak'ta olduğuna işaret ederek, Hoşyar Zebari ve Irak Başbakanı Maliki'ye Irak'taki demokrasinin başarısının bölgeye ilham vereceğini ve bu başarıyla bölgede iyi bir atmosfer oluşacağını ifade ettiğini anımsattı.

O günden bugüne bölgedeki demokratik taleplerde büyük bir artış olduğunu ve halkların hukuk devleti, insan hakları, demokratik haklar konusundaki taleplerinin büyük bir ivme kazandığını söyleyen Davutoğlu, Irak'ın Arap dünyasında serbest seçimleri çok katılımcı bir şekilde gerçekleştirmiş bir ülke olarak bu konuda öncü rolü de olduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Biz iki ülke benimsediğimiz bu demokratik değerlerin bölgede yaygınlaşması ve halkların haklı taleplerinin gerçekleştirilmesi konusunda aynı perspektife sahibiz. Bu çerçevedeki görüşlerimizde büyük bir paralellik vardır" diye konuştu.

Görüşmelerinde ikili konuları ele aldıklarını belirten Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliki'nin tarihlerini çakıştırmaya çalıştıklarını, muhtemelen kasım ayı içinde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni (YDSİK) Türkiye'de toplayacaklarını söyledi.

İlk YDSİK'yi Irak ile gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Davutoğlu, bu çerçevede 48 anlaşmaya imza attıklarını anımsatarak, "İnşallah bu YDSİK'da da ulaştırmadan sağlığa, enerjiye bütün alanları kapsayan ve Irak ile Türkiye'yi karşılıklı olarak birbirine daha da kaynaştıran birçok önemli projeye imza atacağız" dedi.

Davutoğlu, 11 alt komite şeklinde heyetlerin çok başarılı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, kendilerinin de bugün bakanlar düzeyinde bu çalışmaları gözden geçirdikleri belirtti.

Davutoğlu görüşmede ayrıca, sınır kapılarının açılması, Türkiye-Irak arasındaki ticaretin arttırılması ve yoğunlaştırılması bağlamında büyük önem taşıdığını, kapıların açılmasıyla birlikte Türk ve Irak halklarının daha da birbirine yaklaşacağını söyledi.

İki ülke arasındaki su konusunun da bir çatışma değil işbirliği alanı olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, komşu ülkelerle su alanında büyük bir işbirliği alanı olduğunu düşündüklerini ifade etti.
Türkiye'nin her zaman Irak'ın bu ihtiyacına hassasiyet gösterdiğini anlatan Davutoğlu, Irak, Suriye ve Türkiye arasındaki üçlü mekanizmalar yoluyla da bu işbirliğinin güçlendirileceğini ifade etti.
Irak Dışişleri Bakanı Zebari
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'ye ziyaretinin Ortadoğu'da büyük değişikliklerin olduğu çok önemli bir döneme denk geldiğini belirterek, Türkiye ile komşu, dost ve kardeş ülke istişarelere ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

2009 yılında iki ülke arasında imzalanan YDSİK anlaşması çerçevesinde teknik düzeyde çalışmalar yapmak üzere burada bulunduklarını ifade eden Zebari, iki ülke arasında siyasi, kültürel ve ekonomik alanda ciddi ilerlemeler sağlandığını söyledi.

İki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi amacıyla yeni bir sınır kapısı açılmasının gündemde olduğuna işaret eden Zebari, aynı zamanda su paylaşımı konusunun da masada yer aldığını ifade etti.

Türkiye'nin Irak'ın çeşitli yerlerinde meydana gelen saldırılarda yaralananlara gösterdiği hassasiyet, doktor, hastane ve ambulans uçak katkıları nedeniyle de müteşekkir olduklarını kaydeden Zebari, Türkiye'nin kuzeyden güneye kadar her zaman uçakları, hastane ve doktorlarıyla hazır bulunduğunu ve bunun çok büyük bir insani yardım olduğunu söyledi.

Irak'ın teröre yönelik tutumunun sabit ve ilkesel olduğuna vurgu yapan konuk bakan, PKK'nın, Irak'ın belli bölgelerinde, dağlık bölgelerinde bulunmasının Irak anayasasına göre meşru olmadığını belirterek, "Bu kabul edilemez bir durumdur. Hiçbir Irak hükümeti bunu kabul edemez'' dedi.

Maliki'nin açıklamalarına atıfta bulunan Zebari, Irak'ta kendisine saygı duyan her hükümetin iradesini ve gücünü her bölgede hissettirmesinin en önemli görevi olduğunu belirterek, Irak'ta PKK'nın yanı sıra PJAK ve Halkın Mücahitleri gibi terör örgütlerinin bulunduğunu bildirdi.

''Bu kabul edilemez durumun sona erdirilmesi hükümetin görevidir'' diyen Zebari, bu konuda herhangi bir çelişki içinde bulunmadıklarını belirtti.

İki ülkenin toprak bütünlüğüne, saygınlığına ve iyi ilişkilere yönelmiş bu terör örgütünün kabul edilemez olduğu hususunda Türkiye ile anlaştıklarının altını çizen Zebari, ''Ben açıkça şunu vurgulamak istiyorum. Belki de metodlar ve mekanizmalar izleyeceğiz bu konuyla ilgili olarak. Biz iki ülke arasındaki işbirliğinden mutluluk duymaktayız'' diye konuştu.

Zebari, Türkiye ile Irak arasındaki YDSİK'nin bu yıl tamamlanmadan iki ülkenin katılımıyla İstanbul'da yapılması için gayret sarf ettiklerini söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA