• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Araştırma Konyada yapıldı
17 Aralık 2011 Cumartesi 13:02

Araştırma Konya'da yapıldı

Konya'da 575 hasta ve 309 hekimle yapılan araştırma, hastaların doktorlara, doktorların hastalara güvendiğinden daha fazla güvendiklerini ortaya çıkardı.
Konya İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları İl Koordinatörü Dr. Ayhan Uludağ, Konya'da 13 devlet hastanesindeki 309 klinisyen uzman hekim ve tesadüfi örneklemle belirlenen 575 vatandaşa yönelik anket çalışmasının sonuçlarını, Antalya'da düzenlenen 3. Uluslararası Hasta Hakları Kongresi'nde açıkladı.
 
Ayhan Uludağ, anket çalışmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Hekim seçme uygulamasında iletişimsel boyut'' adlı çalışmada, hastalara ilk olarak hekim seçme hakkına bakışlarının sorulduğunu anlattı. Ankete katılanların yüzde 81,2'sinin hekim seçme hakkına olumlu baktığını söylediğine dikkati çeken Uludağ, olumsuz bakanların oranının yüzde 6,2, konu hakkında fikir belirtmeyenlerin oranının ise 12,6 olduğunu kaydetti.
 
Uludağ, ankette hastalara, herhangi bir sorun yaşamaları halinde nasıl bir yöntem izleyeceklerinin de sorulduğunu, bu soruya cevap verenlerin yüzde 85,8'inin Başhekimlik, Hasta Hakları Birimi, Sağlık Bakanlığı, Valilik ya da Sağlık Müdürlüğü gibi kurumlara başvuracağını söylediğini, yüzde 2,8'inin soruya yanıt vermediğini, yüzde 8,3'lük bölümünün ise bugüne kadar hiç problem yaşamadığı için böyle bir soruya cevap veremeyeceğini söylediğini anlattı.
 
Ankette bu soruya cevap verenlerden yüzde 3,1'inin, ''Hiçbir yere başvurmadan sorun çıkarırım'' dediğine değinen Uludağ, ''Yüzde 3,1'lik bu grup azımsanamayacak bir rakam. Sağlık personeline yönelik şiddet vakalarında önemli rol oynuyor'' dedi.
     
-Hasta doktor güven ilişkisi-
     
Ayhan Uludağ, anket sırasında hastalardan doktorlarına duydukları güveni, 1'den 10'a kadar bir rakam vererek değerlendirmelerini istediklerini, hastaların bu soruya verdiği yanıtlara göre duydukları güven ortalamasının 6,13 olduğunu bildirdi.
 
Aynı soruyu 309 klinisyen uzman hekime de yönelttiklerini anlatan Uludağ, hekimlerin hastalarına duyduğu güven için verdikleri rakam ortalamasının ise 4,34 olduğuna dikkati çekti.
 
Uludağ, hastaların doktor seçerken en fazla babacan tavırları önemsediğini, bunun dışında iletişim, sosyal statü, bilimsel tanınmışlık, görünüş ve tavsiye faktörüne önem verdiklerini kaydetti.
 
Hastaların eğitim durumu arttıkça, iletişim faktörüne verilen önemin de arttığını vurgulayan Uludağ, üniversite mezunu ile okur yazar olmayan grubun görünüş faktörüne verdiği önemin birbirine çok yakın olmasının ise dikkat çekici olduğuna işaret etti.
 
Kadın hastaların erkeklere oranla tavsiye faktörüne daha fazla önem verdiğini tespit ettiklerini anlatan Ayhan Uludağ, araştırma sonucuna göre hasta ve hekim arasındaki iletişimin iyi olmasının şart olduğunu bildirdi.  

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA