• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Arap dünyasının gözde lideri
06 Ağustos 2010 Cuma 10:08

Arap dünyasının gözde lideri

Maryland Üniversitesi ve uluslararası bağımsız kamuoyu araştırma şirketi Zogby'nin birlikte yaptığı 'Ortadoğu'nun Gözünden: 2010 Arap Kamuoyu Araştırması' sonucu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap
  Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas'ta 29 Haziran ve 20 Temmuz tarihleri arasında yaklaşık 4 bin kişiyle yapılan anket sonucunda Başbakan Erdoğan'ın Arap dünyasında en çok hayranlık duyulan kişi olduğu açıklandı.

Ankette ayrıca Türkiye'nin, Ortadoğu çıkarına en çok yapıcı rol oynayan ülke olduğu ve bu konuda Fransa'yı geride bıraktığı belirlendi. Anketin baş araştırmacısı ve Maryland Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Shibley Telhami, anket sonuçlarının açıklandığı Brookings Enstitüsü'ndeki panel sonrası İHA'ya açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın popülaritesinin birkaç yıl önce arttığına inandığını ifade eden Dr. Telhami, "Bazı konularda tartışmalar da yükselmeye başladı. ABD dahil olmak üzere bazı ülkelerde Türkiye'nin İslam ve demokrasi modelini uyumlu olarak yürüteceği ve bunun işe yarayacağı ileri sürüldü" dedi.

Erdoğan'ın Arap dünyasındaki popülaritesinin Filistin sorunuyla ilgili olduğunu söyleyen Dr. Telhami, "Popülaritenin büyük kısmı, prizmanın merkezi Arap-İsrail sorunu" ifadelerini kullandı.

2008 yılındaki İsrail'in Gazze'ye saldırısında Başbakan Erdoğan'ın duruşu ve İsrail'in Mavi Marmara baskınındaki olaylarla durumu açıklayan Dr. Telhami, "Başbakan Erdoğan, diğer bir liderin yerini aldı. Arap-İsrail ihtilafı o gün ne yaşandığına göre her gün yeni bir kahraman çıkarıyor" şeklinde konuştu.

Araştırma sonucuna göre Arap-İsrail ihtilafı, Araplar açısından en büyük sorunu teşkil ediyor ve Dr. Telhami Arapların bunu ABD ve Obama yönetimine dayandırdığını belirtiyor. Dr. Telhami, 2010 yılında sadece yüzde 20'lik bir kesimin Obama hakkında olumlu görüş belirttiğini dile getirdi.

Araştırma sonucu Başbakan Erdoğan aldığı yüzde 20'lik oyla Arap dünyasında en çok hayranlık duyulan kişi olurken, Erdoğan'ı yüzde 13'le Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve yüzde 12 ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad takip etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA