• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ara seçim gündeme gelebilir
12 Aralık 2009 Cumartesi 00:42

Ara seçim gündeme gelebilir

DTP milletvekileri kapatma kararını protesto için istifa ederse erken seçim gündeme gelecek. Peki hangi durumda ara seçim zorunluluğu yaşanacak. İşte detaylar...
Anayasa Mahkemesi kararının ardından gözler "Partimiz kapatılırsa sine-i millete döneriz" diyen DTP'ye çevrildi. Kapatma kararını protesto etmek için 21 DTP’li istifa ederse TBMM’deki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek. Anayasa’ya göre 28 milletvekilliğinin boşalması durumunda 3 ay içinde ara seçim zorunluluğu var.

Anayasa’nın 84. Maddesine göre, milletvekillerinin istifası durumunda, TBMM Başkanlık Divanı toplanarak imzaların doğruluğunu tespit ediyor. İstifanın kabulü de TBMM Genel Kurulu'nca kararlaştırılıyor.

DTP’nin TBMM’de helen 21 milletvekili bulunuyor. Partinin kapatılması ve 21 milletvekilinin istifası durumunda, Meclis’teki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek. Anayasa’nın 77’inci maddesi de TBMM üyeliklerinde yüzde 5 oranında boşalma olması durumunda, 3 ay içinde ara seçime gidilmesini öngörüyor.

Kulislerde DTP’nin ihtiyaç duyduğu bir istifanın İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras tarafından verileceği konuşuluyor. Uras DTP'ye tüm hareketlerinde destek verdi.

ANAYASA NE DİYOR?

Milletvekillerinin istifası ile ilgili işlemler Anayasa’da düzenleniyor. 1985’e kadar istifa eden milletvekilinin, bu istifasının kabulü için, Genel kurulda yapılan oylamada, üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 kabul oyu gerekiyordu. Yapılan değişikliğin ardından ise artık salonda bulunanlar arasından, kabul oylarının ret oylarından bir fazla çıkması yeterli bulunuyor.

Anayasa’nın 84. maddesi ‘’İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır’’ hükmünü taşıyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA