• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ar-Ge stratejileri hazırlanacak
07 Ocak 2015 Çarşamba 14:58

Ar-Ge stratejileri hazırlanacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, dünyadaki bilimsel ve teknolojik yönelimlerin yanı sıra yerel yetkinlikleri ve ihtiyaçları da dikkate alan Ar-Ge stratejilerinin hazırlanacağını bildirdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyadaki bilimsel ve teknolojik yönelimlerin yanı sıra yerel yetkinlikleri ve ihtiyaçları da dikkate alan Ar-Ge stratejilerinin hazırlanacağını ve bu stratejilerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Işık, yazılı açıklamasında, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 28. toplantısında alınan kararları açıkladı.

Kurulda üniversitelerin Ar-Ge Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar Yapılması konusunda karar alındığını belirten Işık, bu kapsamda üniversitelerin sahip oldukları insan kaynakları ve altyapılarına yönelik hem kapasitelerini hem de ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran; dünyadaki bilimsel ve teknolojik yönelimlerin yanı sıra yerel yetkinlikleri ve ihtiyaçları da dikkate alan Ar-Ge stratejilerinin hazırlanacağını ve bu stratejilerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağını kaydetti.

Doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasının hedeflendiğini aktaran Işık, öncelikli alanlarda doktora derecesine sahip insan kaynağını yetiştirecek üniversitelere yönelik yeni bir destek programı oluşturulmasına karar verildiğini ifade etti. Işık, karar doğrultusunda doktora tez danışmanına yönelik kalite odaklı teşvik sisteminin geliştirileceğini, doktora derecesine sahip Ar-Ge personeli çalıştıran özel sektör Ar-Ge merkezlerine, Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki firmalara ve TÜBİTAK’tan Ar-Ge desteği alıp başarılı biçimde tamamlayan özel sektör firmalarına destek sağlanacağını, doktora derecesine sahip insan kaynağına yönelik ihtiyaç analizinin yapılacağını bildirdi.

BTYK toplantısında Uluslararası Kuluçka Merkezi Desteğinin geliştirilmesi ve uygulamaya alınmasına ilişkin de karar alındığını belirten Işık, karar kapsamında , Ar-Ge faaliyetleri Türkiye'de gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması ve yerli teknoloji yoğun başlangıç firmalarının gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde bulunması için uluslararası kuluçka merkezi destek mekanizmalarının geliştirileceğini ve uygulamaya alınacağını kaydetti.

Bakan Işık Kurul'un Uluslararası Şirketlerin Ar-Ge Laboratuvarlarının Türkiye'de Kurulmasına Yönelik Destekler Oluşturulması kararının TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı oluşturulup yürürlüğe konularak sonuçlandırıldığını bildirdi.

BTYK’nın 27. toplantısında 2020 programı ulusal irtibat kuruluşunun görevlendirilmesi hakkında karar alındığını hatırlatan Işık, bu karar doğrultusunda TÜBİTAK, AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Kuruluşu olarak belirlendiğini ifade etti. Ulusal irtibat noktalarının, program delege ve uzmanlarının TÜBİTAK Başkanlığı tarafından görevlendirildiğini belirten Işık, Türkiye'nin programdan elde edeceği kazanımları daha da artırmak amacıyla TÜBİTAK Başkanı başkanlığında Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, YÖK, TOBB, KOSGEB ve TÜSEB üst düzey temsilcilerinin üyeliğinde Horizon 2020 Programı Danışma Kurulu oluşturulduğunu kaydetti.

Işık, Türkiye'nin programdan elde edeceği kazanımları daha da artırmak amacıyla ilgili kurumların katılımıyla bir danışma kurulu kurulmasına karar verildiğini ve böylelikle söz konusu kararın sonuçlandırıldığını vurguladı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA