• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anlık tepkiler sonuç getirmez
27 Aralık 2011 Salı 17:42

'Anlık tepkiler sonuç getirmez'

Başbakan Erdoğan TÜBİTAK toplantısında yaptığı konuşmada Ermeni Soykırımı iddiasına değindi

Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada; Biz milletçe her konuda, her alanda, ikinci, üçüncü olmayı değil birinci olmayı hedeflemek her zaman birinci olmak iddiasıyla hareket etmek zorundayız. Aslında biz bu özgüvene sahibiz, tarihten bu yana ekonomiden siyasete kadar her alanda öncülük yaptık, her alanda ilkleri başardık ve her alanda katkı sağladık. Bilim ve bilgi yüz yılların birikiminin bir neticesidir. Astronomi denildiğinde akla sadece Kopern'in gelmesi Ali Kuşçu'ya haksızlık olur. Bilim ve bilgi hiç tartışmasız insanlığın ortak mirasıdır, hiç bir kimse, hiç bir toplum bilimi kendi tekelinde göremez. Elbette burada şu hususu bir kez daha vurgulamak durumundayım, tarihi ile sadece övünmek bizim tercih edeceğimiz bir yol değildir. Biz tarihimize bakarak, tarihimizi okuyarak, oradan aldığımız güçle bugünü ve yarını inşaa etmek zorundayız.

Biz bilim konusunda da geleceği şekillendirmek durumunda ve zorunluluğundayız, sahip olduğumuz mirası ne kadar iyi değerlendirirsek o kadar övünmeye hakkımız olur. Bir yerlerden ithal ederek, taklit ederek yaptığımız kuruluşlar gün gelir eskir ve yerine yenisini koymakta zorlanırsınız, kendi iş gücünüzle ve beyin gücünüzle eskiyenlerin yerine çok daha yenisini ve iyisini inşaa edebilirsiniz. İşte burada eğitimin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor, eğitimin işte fabrika açmaktan, iş kurmaktan daha önemli olduğu burada ortaya çıkmış oluyor. 81 ilimizde eğitimin önünde ne engel varsa her alanda bu engelleri kaldırmak için çalıştık, Türkiye'nin sağlam, ufku açık vizyona sahip olması için hiç bir fedakarlıktan kaçınmadık, kaçınmıyoruz. Eğitime, bilime yapılan yatırımlar takdir edersiniz ki o kadar kısa sürede neticelenmez. Ama Türkiye'de şuanda dünyayı takip eden, ülkesini de dünyayı da yakından tanıyan aydınlık bir nesil yetişiyor, bu nesil inanıyorum ki ülkemizin siyasal, ekonomik dönüşümünü daha da hızlandıracaktır.

Türkiye kısa sayılabilecek bir zaman zarfında AR-GE ve yenilik bakımından dünya da takip edilen bir ülke haline geldi. Sadece Ortadoğu ve Balkanlar'da değil diğer Avrupa ülkelerinde de takip edilmekteyiz. Bugün otomobilden beyaz eşyaya, sanayi üretiminde kullanılan makinalardan, NATO'nun kullandığı kripto sistemlerine kadar memnuniyetle söylemeliyim ki mühendislerimizin de imzası var. 2002'de Türkiye'den sade 85 adet patent başvurusu yapılmış yine 2002 yılında 73 olan yerli patent tescili 2010 yılında 642 olarak gerçekleşti. Bunlar elbette yeterli değil, bizim çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Önümüzde ki 10 yılda AR-GE anlamında önde olmayı hedefliyoruz. Büyük firmaları, KOBİ'leri, işçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi 2023 yılında ihracat hedefimizi 500 milyar dolar olarak hedefledik, bu hedefe ulaşmak için yerli uydusunu, yerli gemisini, yerli helikopterini yapan ve ihraç eden bir ülke olmak zorundayız. Burada şu hususu da vurgulamak durumundayım bilim ve teknoloji sadece sanayiye hizmet eden alanlar olarak göremeyiz. Bugünlerde bazı alanlarda ülke olarak, millet olarak şahit oluyoruz, Türkiye'nin ekonomik gücünden rahatsız olanlar farklı yol ve yöntemlerle Türkiye'yi sıkıştırmak gayreti içine girdiler.

Uzun vadeli düşünmek ve sağlam, etkili, kalıcı çözümler üretmek zorundayız. Terör karşısında güvenlik tedbirleri kadar artık diplomasinin, sosyolojinin ve bir çok dalın etkenlerinden yararlanmalıyız, biz bunu yapıyoruz. 1915 olayları karşısında da biz anlık söylemler yerine gerçekleri söylüyoruz, biz sadece ve sadece belgelerle, bilgilerlerle, arşivlerimizle konuşacağız. Biz parlamentolarda ki oylamaları değil, kütüphanelerde ki tezleri dikkate alacağız ve ona göre bilgi ve belge sunacağız. Ben rica ediyorum lütfen yakın tarihimize ilişkin çalışmalara daha fazla ağırlık verin, yakın tarih çalışmalarımızı daha çok arttıralım unutmayalım ki bilimin boş bıraktığı alanı popülist siyasetçiler, ırkçı ve ayrımcı istismarcılar dolduracaktır. Biz buna izin vermeyeceğiz, sabırla hareket edecek belgelerle, bilgilerle cevaplarımızı vereceğiz. Güçlü KOBİ'ler, güçlü sanayiler inşa ettiğimiz gibi güçlü bir siyaset, güçlü bir bilim ortamını hep beraber inşallah oluşturacağız' dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA