• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ankarada 3 karar için nabız tutuldu
16 Eylül 2009 Çarşamba 08:52

Ankara'da 3 karar için nabız tutuldu

Hükümetin "Irak'a sınır ötesi tezkeresi uzatılmasın", "Af yok, TCK 221 esnetilecek" ve "PKK Mahmur'dan tasfiye olacak" kararları dün Ankara'daki toplantılarda masaya yatırıldı
Hükümetin, Kürt sorununa çözüm bulmak amacıyla başlattığı demokratikleşme açılımı çalışmaları devam ederken; Başkent Ankara'da dün yaşanan baş döndürücü trafiğin altında, hükümetin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin önümüzdeki dönemde alacağı 3 kritik kararın yattığı öğrenildi. Hükümet, açılım çabaları devam ederken, TSK'ya Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin olumsuz atmosfer oluşturmasından endişe ediyor. Genelkurmay ile 17 Ekim'de süresi dolacak tezkerenin bir yıl daha uzatılmaması müzakere edilirken; terör örgütünün tasfiyesi amacıyla genel bir af çıkarılmaması yoluna gidilmesi ve etkin pişmanlığı düzenleyen TCK 221. maddenin esnek uygulanması düşünülüyor. Son dönemde yaşanan terör olaylarında şehit verilmesi üzerine çabaların sekteye uğramasından endişe eden hükümet, örgütün silah bırakmasından sonra rutin devriyeler dışında TSK'nın operasyonlarının da durdurulmasını tartışıyor.

ZİYARET ZİNCİRİ

Başbakan Erdoğan'ın dün MGK üyesi bakanlarla yaptığı mini zirve sonrasında Genelkurmay Başkanı Başbuğ'u kabulü ve hemen ertesinde Köşk'ten aldığı sürpriz randevunun perde arkasında yatan 3 kritik karar şöyle:
TEZKERE: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 1 yıllık süreyle Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren hükümet tezkeresinin süresi 17 Ekim tarihinde doluyor. Hükümet, bu tarihte TSK'ya yeni bir yetki verilmesinin veya tezkerenin süresinin uzatılmasının açılımı sekteye uğratabileceğini düşünüyor. Bu konu Genelkurmay ile müzakere edilerek formül aranacak. Son dönemde yaşanan terör olaylarında şehit verilmesi üzerine çabaların sekteye uğramasından endişe eden hükümet, örgütün silah bırakmasından sonra rutin devriyeler dışında TSK'nın operasyonlarının da durdurulmasını tartışıyor.
AF YOK: Açılımın önemli bir ayağını oluşturan terör örgütü üyelerinin tasfiye edilmesi konusunda yorumların ve beklentilerin aksine genel bir af düzenlemesi olmayacak. Hükümet bunun yerine etkin pişmanlığı düzenleyen Türk Ceza Kanunu 221. maddenin esnetilmesi ve fiili durum yoluyla örgüt üyelerinin tasfiyesi yoluna gidecek. Örgütün lider kadrosu ise bu haktan yararlanamayacak.
MAHMUR: Terör örgütü içindeki Suriye ve İran uyrukluların durumu da netleşmeye başladı. Bugüne kadarki istihbarat raporları, incelemeler ve görüşmeler sonucunda Mahmur Kampında bulunan 11-12 bin kişiden yaklaşık 6 bin 500-7 bininin Türkiye'ye gelmek istedikleri, geri kalanların bir bölümünün kampta kalmayı tercih ettikleri, önemli bir bölümünün de Suriye ve İran'a gitmek istedikleri tespit edildi. Terör örgütü içinde bulunan bu ülke vatandaşlarının da ülkelerine dönmeleri için temas trafiğinin sürdüğü belirtildi.

4 SAATLİK MARATON
ANKARA'DA demokratikleşme açılımı ve terörle mücadele konusunda baş döndüren bir trafik yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, sabah saatlerinde MGK üyesi bakanlarla bir araya geldi. 1 saat 50 dakika süren bu toplantının ardından Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüştü. Bu görüşme ise 2 saat 10 dakika sürdü. Erdoğan'ın Ankara dışındaki programları nedeniyle haftalık olağan görüşme kapsamında yapılan görüşme baş başa gerçekleşti.

KÖŞK PROGRAMI EKLENDİ
Başbakan Erdoğan, ABD seyahati ve İstanbul'daki programları nedeniyle uzun süre Ankara'da olamayacağı için öğleden sonra da Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Kritik görüşmelerin ardı ardına gelmesi gözleri bu temaslara çevirdi. Ankara maratonunun ardından İstanbul'a gelen Başbakan Kadir Gecesi'ni Eyüp Sultan'da geçirdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA