• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ankara-İstanbul YHT ile 1,5 saate inecek
24 Aralık 2014 Çarşamba 14:51

Ankara-İstanbul YHT ile 1,5 saate inecek

Bakan Elvan, Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate indirecek YHT için fizibilite çalışmaları yapıldığını belirtti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT hattını açtıklarını, seyahat süresinin 3,5 saate düştüğünü anımsattı.

Ankara'yı İstanbul'a doğrudan bağlayacak YHT hattına ilişkin de çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Elvan, bu hatta Sincan'dan Köseköy'e kadar olan 280 kilometrelik bölüm için fizibilite çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Bu hattın yapımını yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"Ankara-İstanbul YHT hattına ilgi duyan firmalara bu fizibilite çalışmamızı ve detay bilgileri veriyoruz. 5-6 firma ilgi duyduğunu belirtti. Bu hatta YHT'ler saatte 350 kilometre hız yapacak ve vatandaşlarımız 1 saat 15 dakika, maksimum 1,5 saatte Ankara'dan İstanbul'a ulaşacaklar. Firmalarımız ilgi gösterirse ihalesine 2015 yılında çıkmak istiyoruz."

"Promosyon uygulaması ile bilet fiyatları düştü"

Havayolu maliyetlerinin yaklaşık yüzde 30'unun yakıttan kaynaklandığını, petrol fiyatlarının düşmesinin havayolu bilet fiyatlarının da düşmesini sağladığını belirten Elvan, bu çerçevede  havayolu şirketlerinin çok sayıda promosyon programını ortaya koyduğunu,  39-59 liradan bilet sattıklarını kaydetti.

Bakanlık olarak bu bilet fiyatlarına doğrudan müdahale etme haklarının bulunmadığını bildiren Elvan, "Bilet fiyatları yükseldiğinde firmalarla zaman zaman bir araya geliyoruz. Firmalar kendi aralarında bir tavan rakam belirliyor, o rakama da tüm firmaların uymasını istiyoruz. Petrol fiyatlarının düşmesi uçak bileti fiyatlarında da değişikliğe neden oldu. Özellikle promosyon yoluyla bilet fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandı" diye konuştu.

Hava trafik yoğunluğu  açısından Türkiye'nin önemli bir merkez konumuna geldiğinin altını çizen Elvan, 2013 yılında 150 milyon yolcu taşınırken, 2014 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 170 milyona ulaşacağını söyledi. Özellikle yolcu sayısındaki artışa bakıldığında yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 10'un üzerinde olduğunu belirten Elvan, "Türkiye'nin yolcu sayısı itibarıyla sıralamadaki yeri yukarılara çıkıyor. Muhtemelen Türkiye yolcu sayısı sıralamasında bu yıl dünyada ilk 7 veya 8'e girecek diye düşünüyorum" dedi.

Keçiören Metrosu

Bakan Elvan, Keçiören Metrosu'na ilişkin altyapı çalışmalarının önemli ölçüde tamamlandığını belirterek, muhtemelen 2015 yılı haziran sonu itibarıyla test çalışmalarına geçileceğini bildirdi. Hattın elektrifikasyon işleriyle ilgili bir eksikliğin söz konu olduğunu anlatan Elvan, "Amacımız 2015 yılı içerisinde Keçiören Metrosu'nu Ankaralıların hizmetine sunmak" diye konuştu.

Kaynak : AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA