• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anıza ekimde tarımı canlandıracak bulgular
25 Nisan 2012 Çarşamba 11:06

Anıza ekimde tarımı canlandıracak bulgular

Konya İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Komisyonu, anıza ekim incelemelerinde tarımı canlandıracak bulgular tespit etti. Komisyonunun Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma...
Konya İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Komisyonu, anıza ekim incelemelerinde tarımı canlandıracak bulgular tespit etti. Komisyonunun Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, anıza ekimin faydaları masaya yatırıldı.
İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantılarında üyelerini yeniden belirleyen AR-GE Komisyonu, çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor. Bekir Yaşar başkanlığındaki komisyon üyeleri, Nisan ayı çalışmalarında anıza doğrudan ekim yönteminin faydaları ve getirilerini araştırdı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne yaptığı ziyaretlerde yetkililerden bilgi alan komisyon, hazırlayacağı raporun sonuçlarını İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı toplantılarında gündeme getirecek.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün anıza ekim uygulaması yapılan tarlalarında incelemelerde bulunan Bekir Yaşar, Sarayönü ilçesinde yaygınlaşan sistemin Konya genelinde de hayata geçirildiği takdirde hem çiftçinin, hem de sanayinin kalkınacağını söyledi.

Çiftçilerin tarlalarını 1, 2 ya da 3 defa sürmek yerine anıza ekim yaptıklarında 3’te bire yakın tasarruf sağlandığını gözlemediklerini dile getiren Yaşar, şunları söyledi:
“Dünyada uygulanan bu sistemin deneme ekimleri 8 yıldır Bahri Dağdaş’ta da yapılıyor. Şimdiye kadar soya fasulyesi, pancar, fiğ, buğday deneme ekimleri yapılan enstitüde, sonuçların giderek iyileştiği bilgisini aldık. İlk yılda verimin düşük olmasına rağmen 2., 3. ya da 4. yılda münavebeli olarak ekildiği zaman verimin yükseldiğini ve çiftçinin ekonomik yönden çok tasarruf sağlandığını öğrendik. Çalışmaların Konya bölgesine yayılmasıyla tarıma katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Çiftçimiz tarlasını doğrudan anıza ekim yöntemiyle ektiğinde geliri arttığı gibi, bu ekimi yapan makineleri üreten Konya sanayisi de önemli ilerleme sağlayacaktır. Ayrıca anız yakılması önlenecek, anızların gübre olarak tarlaya dönüşümü sağlanacak.”

Kuru ve sulu alanlarda 10 yıldan beri anıza doğrudan ekim denemeleri yaptıklarını anlatan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksel Kaya, sistemin sulu alanlarda çok rahat uygulanabileceğini, özellikle şeker pancarı, buğday, mısır ve fasulyede doğrudan ekim yönteminin çok başarılı olduğunu bildirdi.
Kaya, sistemi “Doğrudan ekimde tarlayı sürme yok. Tarlada herhangi bir operasyon yapmıyorsunuz, sadece mibzerle girip ekim yapıyorsunuz. Bir de yabancı otlarla mücadele amacıyla mutlaka total helbisit kullanmak gerekiyor. Sistem toprağın nemi, organik maddenin artırılması açısından faydalı. Ayrıca tarlada sürüm yapılmadığı için çiftçinin maddi açıdan da kazancı oluyor. Buğday anızı üzerine buğdaydan sonra sonbaharda Macar fiği ekimi yaptık. Bu uygulamayı enstitümüzde 2 yıldır yapıyoruz ve çok başarılı olduğunu gördük. Sistemin ülkemiz için önemli olduğuna inanıyorum. Toprakta nemi daha fazla muhafaza ettiği ve bizim gibi yağışı az, organik maddesi düşük, ph değerleri çok yüksek olan topraklarda organik maddenin birikmesi için bu sistemin kesinlikle uygulanması gerekir” sözleriyle anlattı.
Tarım Bakanlığı’nın anıza doğrudan ekime destek verdiğini de hatırlatan Kaya, bu destekle uygulanabilirliği artan sistemi çiftçilere tavsiye etti.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA