• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anında karşılık verildi
08 Ekim 2012 Pazartesi 10:09

Anında karşılık verildi

İsrail'in İran yapımı olduğu öne sürülen bir insansız hava aracını düşürmesi, Malatya Kürecik'teki Radar Üssü tartışmalarını da beraberinde getirdi.
İsrail Hava Kuvvetleri, önceki gün Akdeniz üzerinden ülkenin hava sahasına giren bir insansız hava aracı (İHA) nedeniyle alarma geçti. Ülkenin güneyine doğru yönelen İHA yaklaşık yarım saat sonra İsrail uçakları tarafından düşürüldü. Negev yakınlarında kırsal bir alana düşen aracın patlayıcı madde taşımadığı belirlendi.
İsrail haber sitesi Ynetnews.com, insansız hava aracının Hizbullah tarafından gönderilmiş olabileceğini öne sürdü. İsrailli yetkililerin bu olasılık üzerinde durduğunu iddia eden Ynetnews.com, “Fırlatma ve güdüm sistemini İranlılar faaliyete geçirmiş bile olabilir. İran yapımı olduğu da aşikar” ifadesini kullandı. İsrailli haber sitesi, insansız hava aracının, İsrail’in Dimona’daki nükleer reaktörünü görüntülemek için gönderilmiş olabileceğini iddia etti.
YETERLİ ZAMANI VARDI
Ancak İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi ise istihbarat uzmanlarına dayanarak bu İHA’nın sadece Dimona nükleer tesisini değil Negev kentinde bulunan ABD kontrolündeki radar istasyonunu da takibe almış olabileceğini öne sürdü. Siteye göre, aracın havada kaldığı sürede Dimona nükleer tesisinin savunma sistemlerini ve ABD radarının elektronik izlerini tespit ederek, merkezine göndermek için yeterli zamanı vardı. ABD’nin bu radarının X-band sistemli olduğunu belirten site, Malatya Kürecik’e yerleştirilen radar istasyonunun da aynı sistemle çalıştığına dikkat çekti.
DÜŞÜRÜLMEKTE GEÇ KALINDI
Site “Eğer bu araç bölgeye savunma sistemlerindeki eksiklikleri tespit etmek için gönderilmişse çok büyük bir ihtimalle bu görevinde başarılı oldu. İsrail Hava Kuvvetleri yaptığı çok sayıda tatbikata rağmen düşmanların sürprizlerine karşı hazırlıksız olduğunu ortaya koydu. Bu uçağın yarım saat uçmasına izin verilmemeliydi” yorumunu yaptı.İsrail Ordu Radyosu ise ordu sözcüsünün, “İsrail hava sahasının ihlalinin ardından izlemeden sorumlu askerlerin gerektiği gibi hareket ettiği” sözlerine yer verdi. Temmuz 2006’da, İsrail ordusu Hizbullah’a ait bir insansız hava aracını kendi karasuları üzerinde vurmuştu. 12 Nisan 2005’te de yine Hizbullah’a ait bir başka insansız hava aracı yakalanmadan İsrail hava sahası üzerinde bir süreliğine uçmayı başarmıştı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA