• Konya10 °C

Murat Güçlü

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ANAYASA MARATONU

10 Ocak 2017 Salı 09:12

Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişi sağlayacak Anayasa değişiklikleri TBMM Genel Kurul’unda görüşmeye başlanıyor. Bu hayati değişiklikler için Meclis haftasonu dahil çalışmalarına ara vermeyecek. Ak Parti değişiklikler hakkındaki görüşmeleri ay sonuna kadar bitirmeyi amaçlıyor.

Anayasa maddelerinin değiştirilmesinin diğer kanunlara göre daha önemli olmasından dolayı farklı usuller öngörülmüştür. Anayasa değişiklikleri hakkında özel hüküm bulunması sebebiyle diğer kanun tasarı ve tekliflerinden farklı olarak iki kez görüşülecek. Birinci turda hem madde madde hem de değişiklik teklifinin tamamı üzerinde konuşmalar yapılacak, değişiklik içeren önergeler ele alınacaktır. Birinci turdan sonra iki gün başka bir ifadeyle 48 saat geçtikten sonra ikinci tur görüşmeler yapılacaktır. İkinci turda teklifin tamamı veya maddeler üzerinde konuşmalar yapılmayacak sadece değişiklik önergeleri görüşülecek.

Gelelim değişiklik teklifinin kabul edilmesi için gereken şartlara. İlkin Anayasa değişikliklerine dair Oylamalar gizli yapılmak zorundadır. Oylama neticesinde Meclis üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun, yani en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi halinde değişiklik kabul edilecek. Kabul oyu 330'un altında oy alan maddeler düşecek, teklifin tümünün oylamasında da 330'un altında kalması halinde teklifin tümü düşmüş olacak. Bu sebeple asıl mücadele 330 vekilin kabul oyu vermesinde yaşanacak. Sayısal verilere göre AK Parti ve MHP milletvekillerinin toplamı 330’un üzerinde. Bu sebeple değişikliğin genel kurulca kabul edileceği bekleniyor.

Genel Kurul'da kabulü halinde yasalaşan teklif Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gidecek. Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanının 15 günlük inceleme süresi bulunmasına ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderme yetkisi bulunsa da onaylamanın derhal yapılacağı tahmin ediliyor. Anayasa değişikliğine ilişkin referandum Cumhurbaşkanının onaylamasından sonra en az 60 gün geçtikten sonra yapılabiliyor. Bu şartlarda herhangi aksi bir durum olmazsa referandum Nisan ayında yapılacaktır. Referandumda değişikliklerin kabul edilmesi için kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul olması gerekiyor.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA