• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anayasa Mahkemesi etkin bir görev yapıyor
28 Kasım 2014 Cuma 16:10

Anayasa Mahkemesi etkin bir görev yapıyor

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin uzun tutukluluk ve uzun yargılama konularında Türk Anayasa Mahkemesinin çok etkin bir denetim yaptığını kabul ettiğini söyledi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Projesi kapsamında Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "İnsan Hakları Ulusal Koruma Mekanizması Olarak Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansına" katıldı.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün başlayan ve bugün sona eren konferansın başarılı geçtiğini söyledi.

Avrupa Konseyi ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri etkinlikte özellikle Anayasa Mahkemesinin 26 aydır devam ettirdiği bireysel başvuru çalışmalarının hangi noktaya geldiğini değerlendirdiklerini anlatan Kılıç, "Büyük bir mutlulukla ve memnuniyetle şunu gördüm ki gerek içeriden gerekse dışarıdan gelen panelistler, konuşmacılar, katılımcılar, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru konusundaki bugüne kadar ortaya koyduğu kararlarını, çalışmalarını, performansını fevkalade olumlu bir şekilde yorumladılar" dedi.

Konferansta Almanya, İtalya, İspanya gibi birçok ülkeden katılımcının yer aldığına değinen Kılıç, bu kişilerin Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru alanındaki çalışmalarının derin analizini yaptıklarını söyledi.

Analizlere göre başarılı bir tablonun ortaya sunulduğunu belirten Haşim Kılıç, bunun gerek Anayasa Mahkemesi gerekse Türkiye adına "fevkalade sevindirici bir olay olduğunu", bu durumdan herkesin mutlu olması gerektiğini ifade etti.

Hak ihlalleri konusundaki çalışmalar

Bireysel başvurularla özellikle hak ihlalleri konusunda yoğun çalışmalar yapıldığına işaret eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Türkiye'de hak ihlal edilmemesi ana ilkemizdir ama ihlal edilmişse de bunun, ihlalin giderileceği bir makam olması gerekir. İşte bu noktada 2010 yılında anayasaya konulan bireysel başvuru yolunun hakların ihlalinin ortadan kaldırılması konusunda önemli bir fonksiyon icra ettiğini söylemek herhalde yanlış olmayacaktır."

Kılıç, gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gerek Avrupa Konseyi yetkilileri gerekse Türkiye'deki uzmanların değerlendirmelerinden, Anayasa Mahkemesinin bu çalışmayı başarıyla yürüttüğünün anlaşıldığını bildirdi.

Konferansta Anayasa Mahkemesinin faaliyetlerinin adeta bir "check-up'ının" yapıldığına işaret eden Kılıç, şöyle devam etti:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, uzun tutukluluk ve uzun yargılama konularında Türk Anayasa Mahkemesinin çok etkin bir denetim yaptığını kabul etmiş olması, bizim için de çok sevindirici olmuştur. Tabii ki bundan çıkan sonuç şudur; artık bu tür sorunlar ülkemizde çözülerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitme gibi bir zahmetle insanlarımız karşı karşıya kalmayacaktır."

Kılıç, bu değerlendirmelerle toplantıdan memnun ayrıldıklarını, başarılı bir şekilde Ankara'ya döneceklerini kaydetti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA