• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anadolunun sağlığını koruyan ada
18 Mayıs 2013 Cumartesi 13:58

Anadolu'nun sağlığını koruyan ada

Urla'daki karantina adası veba, tifo, tifüs gibi bulaşıcı hastalıkların yaygın olduğu dönemlerde Anadolu'yu bu ölümcül salgınlardan korudu.
Osmanlı döneminde inşa edilen Urla Karantina Adası, yaklaşık 150 yıl boyunca veba, tifo, tifüs gibi ölümcül hastalıkların Osmanlı topraklarına girişini önleyerek, Anadolu insanının sağlığını korumada önemli bir görev üstlendi. Dünyadaki korunabilmiş tek ada tahaffuzhanesine sahip bölge, sağlık müzesi olmayı bekliyor.

Urla Karantina Adası Müdürü Şaban Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kara ölüm" diye adlandırılan bulaşıcı hastalıkların yoğun olduğu 1800'lü yıllarda, ülkelerin hastalıklara karşı sınır bölgelerinde önlem aldığını, Osmanlı'nın da deniz yoluyla Anadolu'ya gelecekler için 1865'te Urla'daki adayıkarantina bölgesi yaptığını anlattı.
İslam coğrafyasını korudu
Dönemin dünyadaki en modern tahaffuzhanesinin 323 dönümlük bu adada kurulduğunu kaydeden Koçoğlu, adanın Osmanlı topraklarının "sağlığının" korunmasında önemli bir nokta olduğunu söyledi. Koçoğlu, Balkanlar üzerinden hacca gideceklerin de önce bu adada sağlık kontrolünden geçirildiğine dikkati çekerek, Osmanlı'nın bu noktayla İslam coğrafyasını da hastalıklardan koruduğunu ifade etti.
Koçoğlu, "Dünyada adaya kurulu 3 tahaffuzhane var. Korunabilmiş tek örneği Türkiye'de" dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA