• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anadoludan Borsaya Adese
21 Kasım 2011 Pazartesi 11:50

Anadolu'dan Borsa'ya Adese

(İMKB), yeni oyuncularından Adese Alışveriş Merkezleri, 3 Kasım tarihinde düzenlenen gong töreniyle Anadolu'nun bir ilçesinde
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB), yeni oyuncularından Adese Alışveriş Merkezleri, 3 Kasım tarihinde düzenlenen gong töreniyle Anadolu'nun bir ilçesinde başlayan başarı hikayesini İMKB'de yazmaya başladı.
     Konya'da kurulu İttifak Holding'in lokomotiflerinden ulusal perakende markası Adese Alışveriş Merkezleri Ticaret A.Ş, İttifak Holding'in perakende sektörünün gelişim göstereceğini öngörmesiyle birlikte 1991 yılında ilk olarak Konya'nın Seydişehir ilçesinde yatırımını gerçekleştirdi.
     İttifak Holding'in, o dönemde henüz hareketlenmeye başlayan organize perakende sektörüne, ''Anadolu'ya her sektörde kendi markalarını kazandırmak'' ve ''işsize iş sağlayarak istihdam sorununun çözülmesine katkı sağlamak'' için girmesiyle sektörde söz sahibi şirketler arasındaki yerini aldı.
     İttifak Holding, gerekli yatırımları da yaparak Adese markasını, Konya'nın ilk hipermarketini açacak bir büyüklüğe de ulaştırdı. 1994 yılında Adese, Konya'nın ilk hipermarketi olan Otogar Adese'yi açmakla kalmadı, bu mağaza için kendi personelini kendisi yetiştirdi ve kendi teknolojilerini bünyesindeki çalışanlarıyla geliştirdi.
     Kısa sürede Konya halkının güvenini kazanan Adese, bu tarihten itibaren atılımlarına devam etti. Konya'nın merkezinde ve ilçelerinde açtığı şubelerin ardından Ankara ve Mersin'de hizmet vermeye başladı. Aksaray, Karaman'dan sonra 2008 yılında Adese, İstanbul'daki ilk mağazasını açtı ve kısa sürede Kocaeli, Sakarya ve Bolu'yu da hizmet halkasına ekledi. Adese, bir yandan bu şehirlerdeki şube sayısını artırırken, bir yandan da öz kaynakları ve kendi ürettiği teknolojisiyle önemli alt yapı yatırımlarında bulundu. Türkiye'de genel olarak İstanbul'dan Anadolu'ya doğru ilerleyen büyüme sürecinin aksi bir seyir izleyen marka, 2009 yılında İstanbul'a adım attı ve Marmara Bölgesi'ndeki etkinliğini de kısa sürede yoğunlaştırdı. Adese'nin dikkati çeken bir diğer özelliğiyse istihdam başarısı... Büyük şirketlerin personel tasarrufu sağlamayı seçtiği 2008 yılında Türkiye'nin en çok istihdam artışı sağlayan markalarından biri olan Adese, 3 bin 600'den fazla çalışanıyla bugün ülkemizin en çok çalışan sayısına sahip markalarından biri? Adese, Türkiye'nin en saygın ekonomi dergilerinin araştırmalarında Türkiye'nin en değerli markaları ve sektörünün önemli markaları arasında gösteriliyor.
    
     -''Perakendenin yükselen değeri''-
    
     Adese Genel Müdürü Mustafa Özeskiciler, yaptığı açıklamada, 1991 yılında kurulan ve bugün perakende sektöründe önemli büyüklüğe erişen Adese'nin, Türk ekonomisinin son yıllardaki marka üretme becerisinin de somut bir örneği olarak kabul edildiğini bildirdi.
     25, 26 ve 27 Ekim tarihlerinde gerçekleşen talep toplama sonucunda halka arzdan yaklaşık 68 milyon liralık girdi sağladıklarını dile getiren Özeskiciler, ''Bu piyasa koşullarında halka arzı başarıyla tamamlamış olduk. Böyle bir dönemde arzdan elde ettiğimiz değer Adese'nin gelecek planlarını gerçekleştirmede, büyümenin ihtiyaç duyduğu finansmana kaynak oluşturmada ciddi bir girdidir. Hedeflediğimiz büyüme oranlarımızı yakalayacağımıza ve yeni paydaşlarımıza da değer üretmeye devam edeceğiz'' dedi.
     Özeskiciler, doğal kurumsallaşma sürecinin ve ekonomik büyüklüğün doğal bir sonucu olarak borsada yer alan Adese'nin, halka arz sonucu elde edilen yeni kaynağı yeni yatırımlarda kullanmaya hazırlandığını açıkladı.
    
     -''Adese, sadece market yatırımlarıyla değil alışveriş merkezleriyle de göz dolduruyor''-
    
     Bugün 9 ildeki 137 mağazasında 3 bin 600'den fazla çalışanıyla hizmet verdiğini aktaran Özeskiciler, sadece market değil üç farklı Alışveriş Merkezi yatırımlarıyla düzenli bir kira gelirine sahip olan Adese'nin kurulduğu günden bu yana istikrarla geliştiğini, vergi ödülleriyle kazancını tümüyle ülkesiyle paylaşan, Türk ekonomisinin perakende sektöründe kendi markalarını geliştirebileceğini gösteren önemli bir marka olarak dikkati çektiğini söyledi.
    
     -Her anlamda kalite
    
     Adese'nin sadece fiyat avantajı değil, alışverişi oluşturan tüm unsurlarda kalite ve avantaj sunduğunu anımsatan Özeskiciler, ''Adese, ulusal ölçekteki bir organize perakende markasının tüm gerekliliklerini yerine getiriyor. Örneğin Adese, 61 grupta toplam 210 farklı private label ürününe sahip... Yoğun bir kampanya ve indirim gündemi olan Adese Kart'ın ise bir milyonu aşkın kullanıcısı var. Nitekim Adese, sektörünün en çok kampanya sunan markaları arasında yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra Adese, alt yapı yatırımlarına da devam ediyor. Son olarak IBM'le dev bir işbirliği yapan Adese, yarınlarını şekillendirecek bilişim yatırımlarına her geçen gün bir yenisini ekliyor.'' diye konuştu.
     Adese'nin aynı zamanda üretim anlamında da önemli bir büyüklüğe sahip olduğunu belirten Özeskiciler, şunları kaydetti:
     ''Et ürünleri ve unlu mamuller konusunda titizliğiyle bilinen Adese'nin kendi unlu mamuller ve restoran markaları var. Restore 7 restoranın yanı sıra öncelikle Adese ve Adesem'ler için olmak üzere sadece ekmek ve her tür unlu mamul üretimi yapıyor. Et ürünlerinde ise yine bir İttifak Holding iştiraki olan Selet markamızdan kırmızı et ve yumurta ürünlerimizi temin ediyoruz. Selet, önemli bir et ve yumurta üreticisi... Bin büyükbaş, 5 bin küçükbaş hayvan kapasitesiyle işe sulu tarımla başlayan Selet, Türkiye'nin en gelişmiş entegre et işleme tesislerinden birine de sahip.''
     Özeskiciler, Adese'nin kurulduğu günden bu yana devam eden istikrarlı büyüme sürecinde yeni bir ivme yakalamaya hazırlandıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
     ''Halka arzla bağlantılı olarak Sermaye Piyasası mevzuatına göre faaliyette bulunmak, kurumsal yönetişim anlayışını şirket faaliyetlerine egemen kılmak, açıklık ve şeffaflık, şirketin kurumsallaşması yönünde çok büyük ve çok önemli itici güç olacaktır. Hızla büyürken, bu hızlı büyümenin sağlam temeller üzerinde gelişme imkanını artıracaktır. Yeni ortaklarımız ve hissedarlarımıza karşı taşıyacağımız sorumlulukla adım atmak bizi daha güçlü kılacaktır. Öte yandan, halka arzdan elde edilecek kaynak, büyüme planlarımız doğrultusunda yeni yatırımlara yönlendirilecek, şirketimizin büyüme potansiyeli daha da artacaktır. Biz büyümeyi destekleyecek bu kaynağı, borçlanma yöntemleri yerine halka açılarak sağlamayı tercih ettik. Çünkü, belirttiğimiz üzere halka açılma bize yalnızca finansman kaynağı sağlamakla kalmayacak, kurumsallaşmamızın da katalizörü olacaktır. Diğer hiçbir finansman yöntemi, kurumsallaşmamıza bu katkı ve desteği sağlamayacaktır.''
     Adese'nin mali tablolarının da ortaya koyduğu gibi yalnızca büyümeye değil kar ederek büyümeye odaklanmış bir şirket olduğunu hatırlatan Özeskiciler, dolayısıyla, sadece büyüyen bir şirket olmayı değil, büyürken iyi derecede kar eden ve karını hissedarlarıyla paylaşan bir şirket olmayı hedeflediklerini vurguladı.
    
     -''Adese başarı hikayesini yazmaya devam edecek''-
    
     Özeskiciler, halen Mersin'den İstanbul'a uzanan lojistik çizgisini büyüterek ilerleyen Adese'nin, müşterileri ve tedarikçileriyle yazdığı başarı hikayesini bundan böyle borsadaki paydaşlarıyla da birlikte yazmaya hazırlandığını sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA