• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ambulansa kesilen radar cezası iptal edildi
04 Kasım 2011 Cuma 13:04

Ambulansa kesilen radar cezası iptal edildi

Konya'da sirenleri çalmadığı ve içinde hasta olmadığı halde hız sınırını aştığı belirlenen ambulans şoförüne kesilen
Konya'da sirenleri çalmadığı ve içinde hasta olmadığı halde hız sınırını aştığı belirlenen ambulans şoförüne kesilen 270 liralık ceza, ambulansın yarı aktif durumda ve görev halinde bulunduğu için iptal edildi.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Akşehir Devlet Hastanesinde ambulans şoförü olarak görev yapan Mustafa Avcı (47), Akşehir-Konya karayolunun 30. kilometresinde, 119 kilometre hızla radara girdiği için trafik ekipleri tarafından durduruldu.
     ''112'' logolu ve içinde doktor bulunan ambulansın dönüş güzergahında da yol boyunca yarı aktif olduğunu belirten Avcı, gelebilecek ihbarlara açık olduklarını belirtmesine rağmen, ambulansın tepe lambasının yanmadığı ve hasta taşımadığı için kusurlu bulundu.
     Hız sınırını aştığı için hakkında 270 lira idari para cezası uygulanan Avcı, cezaya itiraz etti.
     Akşehir Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, ambulans şoförü Mustafa Avcı, çift yönlü bölünmüş yollarda M1 tipi araçların hız sınırının yüzde 10 opsiyon ile 121 kilometre olduğunu, bu nedenle ceza kesilmemesi gerektiğini söyledi.
     Komuta merkezinden, ambulansın sorumlusu doktora biraz hızlı hareket etmelerinin bildirildiğini belirten Avcı, ''Akşehir Devlet Hastanesinden de hızlı gelmemiz konusunda aradılar. Bu nedenle biraz hızlı gidiyordum. Araç sorumlusu doktorun hızlı gitmemi söylediğinde aksi yönde hareket etmem söz konusu değildir'' dedi.
    
     -''İçinde hasta yoktu, geçiş üstünlüğü olmayan araç gibiydi''-
    
     Cezanın yazıldığı gün radar uygulaması yapan polislerden Bülent S. ise uygulama yaptığı sırada radar cihazının sinyal verdiğini, kameradan kontrol ettiğinde bir ambulansın hız sınırını geçtiğini tespit ettiğini dile getirdi.
     Ambulansın tepe lambasının yanmadığını, sireninin çalmadığına dikkati çeken Bülent S, şunları kaydetti:
     ''Normal bir araç gibi seyir halindeydi. Ambulansın bu haliyle içinde hasta olmadığını düşündüğüm için anons geçerek, çevirme ekibine durumu bildirdim. Onlar da ambulansın içini kontrol etmişler ve içinde hasta olmadığını görmüşler. Bunun üzerine de tutanak tutmuşlar. Ambulansın sireni çalışsa ya da tepe lambası yansaydı içinde hasta olduğunu düşündüğüm için zaten bildirmezdim. Bu haliyle geçiş önceliğine sahip araçlardan sayılırdı. Ancak olay günü bu özellikleri taşımadığı için normal bir araçtan farkı yoktu.''
    
     -İçinde hasta olmasa da yarı aktif durumda-
    
     Dava sonunda hakim, doktorun hastaneye yetişmesi ve ambulansın hastanede hazır bulunması için hızlı hareket edildiğinin belirlendiğini, can kurtaran araçlarının görev halindeyken geçiş üstünlüğünün bulunduğunu, kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ile yasaklarına bağlı olmadıklarının hükme bağlandığını söyledi.
     Ambulansın yarı aktif durumda ve görev halinde bulunduğunun anlaşıldığını ve geçiş önceliğine sahip olduğu vurgulayan hakim, bu nedenle sürücünün hız sınırını aşmış olmasının kanuna aykırılık teşkil etmediğini belirterek, ambulans Avcı'nın itirazının kabulüne ve idari para cezası tutanağının iptaline karar verdi.
     (BO-MRS-HMD)
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA