• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ambargoyu deldik operasyona uğradık
21 Aralık 2013 Cumartesi 12:24

Ambargoyu deldik operasyona uğradık

İran'dan alınan ucuz doğalgaz ile K.Irak'tan gelecek %50 indirimli doğalgazın parası Halk Bankasında tutulmak istenmesi küresel finans baronlarını kızdırdı.

Sürpriz operasyon ile Türkiye'nin hem ucuz enerji kaynaklarına ulaşmasına hem de dış ticaretinin gelişmesine engel olunmak isteniyor. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu doğalgazı İran'dan alıp karşılığında altınla ödemesinde hukuk dışı bir açık bulamayan bazı güçler, bu ticareti durdurmayı hedefliyor. Türkiye ihtiyaç duyduğu petrol ve doğalgazın önemli bir kısmını Rusya'nın haricinde İran'dan alıyor. Ancak ambargodan kaynaklanan uluslararası yaptırımlar sebebiyle bunun parasını bankalar üzerinden transfer edemiyor. Ülke menfaatleri gereği ucuz enerjiye ulaşmak zorunda olan Türkiye, aldığı enerjinin bedeli için Halk Bankası'nda İran adına hesap açıyor.

DOĞALGAZDA YÜZDE 50 İNDİRİM SAĞLANMIŞTI
Türkiye'den Enis Demiray'ın haberine göre;  İran da bankada biriken parasıyla piyasadan külçe altın satıp, olaylarda ismi sıkça geçen Reza Zarrab gibi iş adamlarının şirketleri vasıtasıyla transferini sağlıyor. Söz konusu firmalar altınları ihraç etmek için gereken hukuki belgeleri sağlıyor ve kuryeler aracılığıyla altınlar yurt dışına çıkarılıyor. Bu formül, küresel finans sistemi ve dolar by-pass edildiğinden bazı kesimlerin de uzun zamandır tepkisini çekiyor. Türkiye ile İran arasındaki 20 milyar dolarlık ticaret hacminin yarısının bu yolla olduğu, Hindistan'ın da Halk Bankası üzerinden aynı formülü kullanmak istemesi de düşünüldüğünde, bütün gözler sıcak paranın adresi konumunda olan Halk Bankası'na çevriliyor. Ayrıca Türkiye, son dönemde yaptığı anlaşmalarla Irak'tan alacağı doğalgazda Rusya'ya göre yüzde 50 fiyat indirimi sağlamıştı.

IRAK PETROLLERİNİN SEVKİYATI
Irak petrollerinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatından elde edilecek paranın da Halk Bankası'nda tutulması 'sürpriz operasyon'a neden ihtiyaç duyulduğu sorusunun da cevabını veriyor. Petrolün pazarlanması konusunda Irak'la anlaşan Türkiye bu yüzden de tepki görmüş ve petrolün Ceyhan'a ulaştırılmaması konusunda uyarılmıştı. Türkiye, uzun süre kullanılmayan boru hatlarındaki korozyonu kontrol etmek için petrol pompalanacağını açıklar açıklamaz da 'sürpriz operasyon'larla karşı karşıya kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız son yaptığı açıklamada, petrolün Silopi'ye ulaştığını çok yakında da Ceyhan'da olacağını açıklamıştı.

16 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPILDI
İran ile ticarette aktif olarak görev alan Halkbank uzun bir süredir kara listeye alınmak isteniyordu. 2011'de 3.7 milyar dolar altın ihracatı yapan Türkiye, geçtiğimiz sene ise bu rakamı 16 milyar doların üzerine çıkarmıştı. Altın ticaretinin parası ise Halk Bankası'nın kasalarında tutuluyordu. Ancak, 1 Temmuz 2013'ten itibaren İran'a değerli metal satışının yasaklandığı açıklandı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, "İran'a yeniden sevk başlayacak" demişti.

İRAN'LA ALTIN TİCARETİ NASIL YAPILIYOR?
Küresel krizden dolayı Avrupa'ya yeterli ihracat yapamayan Türkiye, çareyi komşu ülkeler, Afrika ve Körfez ülkeleri pazarlarına yönelmekte buldu. Ancak İran'a uygulanan ambargo ile Türkiye en önemli ticari partnerlerinden birini kaybediyordu. Bunun üzerine 'altın ticareti' formülü geliştirildi.

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA