• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Altın da dijitalleşmeye gidiyor
18 Ağustos 2017 Cuma 14:14

Altın da dijitalleşmeye gidiyor

Sanal para birimlerine talebin rekor seviyelere ulaşması, bazı finans şirketlerini altını da dijital ortama taşımaya itiyor.

Bitcoin'in yılbaşında bin dolar seviyelerindeyken, sekiz ayda 4 bin 300 doları geçerek tarihi rekorunu kırması, altının da dijitalleşmesini finans şirketlerinin gündemine soktu.

Her gün 27 milyar doları bulan altın işlemlerinin bazen günlerce sürmesi alıcı ve satıcıları riskaltına sokuyor. Bitcoin'in işlem gördüğü blockchain gibi bir sistem ise daha fazla şeffaflık, güvenlik ve hız imkânı sunuyor.

JPMorgan Enerji Yatırımları Başkanı Ebele Kemery'ye göre dijital altın, vadeliler, külçe ve ETF'ler gibi diğer altın enstrümanlarının piyasadaki payının yerine geçebilir. Kıymetli metalin ticareti için teknolojinin kullanılması yatırımcıya başka bir değerleme alanı açabilir.

Dünyanın en büyük borsa acentelerinden CME Group, İngiliz darphanesi Royal Mint ile birlikte çalışarak geçen yıl Royal Mint Gold (RMG) adlı külçe altının basılmasına destek oldu. Şirket bu yılda altının hızlı ve efektif maliyetli şekilde işleme sokulması için blockchain güvenlik şirketi BitGo ile birlikte çalışıyor. CME'ye göre 1 milyar dolar değerinde RMG külçesi, finansal kuruluşlarda yıl sonuna kadar teste tâbi tutulacak.

CME'ye paralel olarak TradeWind Markets da  Londra Külçe Piyasası Birliği'nin onayladığı altınişlemleri için alıcı ve satıcıları bir araya getiren elektronik bir platform üzerinde çalışıyor. TradeWind ayrıca, ödemelerin ve hesapların kayıtlarının tutulduğu elektronik muhasebe defteri sağlayacak. Şirketin bu ürünleri yıl sonunda ya da gelecek yılın başında sunması bekleniyor.

Finansal teknoloji firması Paxos da hayata geçirdiği Kıymetli Metal Banka Zinciri (Bankchain Precious Metals) ile Londra'daki anlık transferler ve farklı kasalardaki altın stoğu gibi gibi bilgilerin bir blockchain hesabında tutma hizmeti sunuyor. Paxos'un Euroclear ile hayata geçirdiği testte Bankchain, Citigroup, Societe Generale, Barrick Gold ve INTL FCStone ile 100 bin adet transfer gerçekleşti.

Peru'nun rezervlerinden daha fazla 38 metrik tonluk altın stoğunu yöneten online platform BullionVault'un Araştırma Direktörü Adrian Ash'e göre blockchainler, altının fiziki alış-verişi hususunda hâlâ her problemi çözmüş değil.

İnsanlar hükümetlere güvenmiyor, o nedenle neden hükümet hesaplarına güvensinler? Bizimmüşterilerimiz 'iflas' riski nedeniyle özel bankalarla da çalışmak istemiyor. Altını bankadan aldığımızda korunaklı araçlarla taşıyoruz. Blockchain araç problemini çözmüyor."

Bozuk para, metal ve külçe ticareti için online platform sunan Tornado Bullion'un kurucularından Peter Thomas da en büyük sorunun güvenilirlik olduğunu söylüyor:

"En son istediğim şey 700 bin ons altının bir anda kaybolması. Bu teknolojiye birkaç yıl daha verip izleyeceğiz. Güvenilirliği testten geçerse biz de biraz daha rahat olabiliriz."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA