• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Altın çiçek, beyaz kiraza rakip oldu
19 Nisan 2011 Salı 13:23

Altın çiçek, beyaz kiraza rakip oldu

Adını beyaz kirazıyla hem Türkiye'ye hem de yurt dışına duyuran Konya'nın Ereğli ilçesi, ''Altın Çilek'' üretiminde de Türkiye çapındaki talepleri karşılıyor.
     Adını beyaz kirazıyla hem Türkiye'ye hem de yurt dışına duyuran Konya'nın Ereğli ilçesi, ''Altın Çilek'' üretiminde de Türkiye çapındaki talepleri karşılıyor.
     Ulumeşe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ercan Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evinin bahçesine kurduğu 200 metrekarelik serada altın çilek yetiştirdiğini söyledi.
     Altın çilek fidelerini Antalya'dan getirdiklerini belirten Akın, altın çilek sayesinde köylerinde 30 kişiye istihdam sağlayacaklarını vurguladı.
     İlçede beyaz kiraza alternatif ürün olarak yetiştirilen altın çileğin, Ereğli'yi dünya çapında temsil edecek ürünlerden biri haline geldiğini ifade eden Akın, ''Dekar başına bin ile bin 200 adet olarak dikilen altın çilek damlama sulama ile sulanıyor. Fazla gübre ve ilaca ihtiyacı olmayan bu ürün, kumlu ve kireçli topraklarda daha iyi yetişiyor. Bu bakımdan bakımı kolay ve masrafsız bir ürün'' dedi.
     Altın çileğin fide boyunun 3 metreye kadar ulaştığını belirten Akın, bakımının iyi yapılması halinde dekar aşına 2 ile 2,5 ton civarında ürün alınabildiğini vurguladı.
     Altın çileğin fiyatının 60 lira civarında olduğunu söyleyen Akın, ürünün Türkiye'de yoğun talep gördüğünü, ürünün pazar payının yüksek olduğuna dikkati çekti.
     Taleplere cevap verebilmek için Kooperatif Başkanı olarak İl Özel İdaresi ile işbirliği yaptıklarını da dile getiren Akın, şunları kaydetti:
     ''15 tane kooperatif üyemize 1'er dekar altın çilek, 1'er dekar da organik çilek ektiriyoruz. Bu da 15 aileye istihdam sağlıyor. Bunun yanında 30 kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyoruz. İlçemizde üretilen altın çilek Türkiye genelinde yoğun ilgi görüyor. Altın çilek satışı yapılan marketlerde Ereğli'de yetişen altın çileği görmek mümkün. Ereğli'de altın çilek yetiştirmek isteyenler bizimle irtibata geçebilirler. Fidenin tanesi 1 liradır. Mayıs ayında Antalya'dan gelecek altın çilek fidelerimiz elimizde olacak. Altın çilek ekimi yapmak isteyenlere, nasıl ekildiğinden bakımına kadar her türlü desteği ve yardımı sağlayacağız.''
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA