• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Altın alacaklar dikkat! Sistem değişiyor
19 Mart 2016 Cumartesi 11:36

Altın alacaklar dikkat! Sistem değişiyor

Bahar aylarıyla birlikte açılan düğün sezonunda altın talebinde sıkıntı yaşanmaması için sipariş sisteminde değişikliğe gidiliyor.

Bahar aylarının gelmesiyle düğün sezonu da açılmış oldu. Bu sezonda artan altın talebi artışını karşılayacak önemli bir adım atıldı. Özellikle Cumhuriyet altınının ‘karaborsaya’ düşmesine neden olan sipariş sistemi değişti. Buna göre Cumhuriyet altını siparişleri sadece salı günleri değil haftanın her günü alınıyor. Cumhuriyet Altını Sipariş Yönetim Sistemi ile siparişler kişi bazında elektronik olarak sırayla alınıyor.

HER GÜN SİPARİŞ

Teslimatlar ise alış sırasına göre yapılıyor. Yapılan bir başka değişiklik ile sipariş sahiplerinin taleplerinin Darphane’nin stoklarından anında karşılanması. İstenilen belgelerin ve sipariş formunun teslim edilmesi halinde talep edilen altın çeşidinin ve miktarının stoklarda mevcut olması kaydıyla gün içerisinde karşılanmasına imkan tanınıyor. Yeni sistem sayesinde her gün sipariş verildiği için çeyrek ve yarım altının özellikle düğün dönemlerinde karaborsaya düşmesi de önlenmiş olacak.

Hazine Müsteşarlığı yetkilileri kuyumcuların maliyetlerinin yeni sistem ile azalacağını kaydediyor. Gerçek ve tüzel kişilerin altın borsasında işlem görmüş 24 ayar standart külçe altınlarını salı günleri Darphane’ye teslim edilmesiyle süreç başlıyordu. Burada 22 ayara indirilen Cumhuriyet altınları, perşembe günü teslim ediliyordu. Vatandaş ne talep ederse onun üretimi yapılıyor. Bunun karşılığında da işçilik, enerji bedeli olarak fire oranı alınıyor. Cumhuriyet altınlarının üretimi altı aşamada gerçekleşiyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, Cumhuriyet Altını Sipariş Yönetim Sisteminin geçen yıl Aralık ayı başında devreye alındığını belirterek, sistemle siparişlerin alınmasına ve ürünlerin teslimine ilişkin işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirildiğini dile getirdi.

İLK SİPARİŞE TESLİMDE ÖNCELİK

Cumhuriyet altını siparişleri sadece salı günleri alınıyordu. Yeni sistemle birlikte her gün alınmaya başladı. Daha önce olduğu gibi siparişlerin alınabilmesi için talep sahibinin kimlik bilgileri ile diğer bilgi ve belgeleri Darphane’ye vermesi sipariş formunu doldurması ve talep edilen Cumhuriyet altını karşılığı külçe altını Darphane veznesine teslim etmesi gerekiyor. Siparişler kişi bazında sırayla alınırken teslimatlar da alışın sırasına göre yapılıyor.

Kaynak : Star

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA