• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Alo, ev sahibim vergi kaçırıyor!
31 Ocak 2011 Pazartesi 11:57

'Alo, ev sahibim vergi kaçırıyor!'

Kiracı, Maliyeye 'ev sahibim vergi kaçırıyor' şeklinde ihbarda bulunuyor. Yapılan denetimlerde ihbar doğru çıkarsa ev sahibine kesilen vergi cezasının yüzde 10'u kiracıya ödül olarak veriliyor.

Kiranın bir bölümünü elden alarak devletten vergi kaçıran ev sahipleri yakayı ele verdi; kayda giren kira mükellefi sayısı 550 bini aştı. Bunda, mükelleflere gönderilen mektuplar, sokak sokak dolaşılarak yapılan denetimler ve ev sahibine kızıp vergi kaçırdığını ihbar eden kiracıların büyük katkısı oldu. Kira gelirleri ve kentsel rantların vergilendirilmesi için kütük oluşturma çalışmalarını sürdüren Maliye Bakanlığı, Türkiye’de sayısı 13 milyona ulaşan kiracıları kayıt altına alıyor. Semt semt harita çıkaran Maliye, kirasını düşük gösteren ev sahiplerine göz açtırmıyor.

Kiracıyı kızdırınca...
Maliyeciler, 500 lirayı aşan kiraların bankaya yatırılıp yatırılmadığını inceliyor. İncelemelerde, kira geliri elde edenlerin yıllık ortalama gelirleri yaklaşık 9 bin 500 lira olarak hesaplandı. Ev sahiplerine kızan kiracı, Maliye’ye ’ev sahibim vergi kaçırıyor’ diyerek ihbarda bulunuyor. İhbar doğru çıkarsa kiracılar, kesilen vergi cezasının yüzde 10’u kadar ihbar tazminatı alıyor. İhbar eden kiracıların kimlikleri gizli tutuluyor. Kira mükellefi sayısındaki artışta mektup ve denetimlerin yanı sıra kiracıların ihbarları da etkili oldu.

Lüks semtler izlemeye alındı
Türkiye’de en fazla kira geliri elde eden illerin başında İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Muğla ve Konya geliyor. Kira tutarlarının yüksek olduğu semtlerde taramaların sürdüğünü belirten Maliye Bakanlığı yetkilileri, şöyle konuştu: “Kiralar bankaya yatırılmadıysa her işlem için ayrı ceza kesiyoruz. 500 lira ve üzerinde kira alan bir tüccarın kira bedelini elden aldığı tespit edildiğinde bin 600 liradan az olmamak üzere usulsüzlük cezası veriliyor. Kira arttıkça ceza da artıyor.”

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA