• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Almanyada beş vakit ezan
03 Şubat 2010 Çarşamba 08:45

Almanya'da beş vakit ezan

Kuzey Almanya İslam Toplumu'na bağlı olarak Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletinde faaliyet gösteren Rendsburg Merkez Cami'nin minaresinden sela ile birlikte 5 vakit ezan okunmasına izin verildi.
Rendsburg Belediye Başkanı Andreas Breitner tarafından yapılan yazılı açıklamada, anayasal özgürlük ve din hürriyeti kapsamında minareden ezan okunması yönünde karar alındığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Rendsburg Merkez Cami'de, ezanın haftada 7 gün 5 vakit okunacağı, sela okunmasına da izin verildiği kaydedildi.

BİG Başkanı Ramazan Uçar da,  "Belediyenin ezan okunması yönünde karar vermesi sevindirici. Bu, Müslümanların tanındığının bir göstergesi. Belediye önünde bu durumu protesto eden bir grup var. Ancak bu küçük bir azınlık. Olumlu karar, uyuma katkı saylayacak önemli adımlardan biri olacaktır. Almanya'da uyum politikası tekrar sorgulanmalı ve gözden geçirilmelidir. Bugünkü karar önemli bir adımdır" dedi.

İlk etapta toplumu alıştırmak için sadece cuma günleri öğle namazı, 1 yıl sonra da sabah 06.00 ile akşam 22.00 arasına denk gelen namazlar için ezan okunacağını belirten Uçar, "Her ne kadar haftada 7 gün ezan okunması yönünde belediyeden izin çıkmışsa da, biz toplumu ezana yavaş yavaş alıştırmak istiyoruz. Bu nedenle ilk olarak cuma günü öğle ezanı okuyacağız. Bir yıl sonra da haftada 7 gün ve 5 vakit, sabah 06.00 ile 22.00 arasına denk gelen saatlerde ezan okuyacağız" diye konuştu

Uçar, 1,5 milyon avroya mal olan caminin hayırsever Müslümanların bağışlarıyla inşa edildiğini, banka kredisi kullanılmadığını sözlerine ekledi.

Rendsburg Merkez Cami birkaç ay önce Schleswig-Holsetin Eyaleti Başbakanı Peter Harry Carstensen'in de katılımıyla görkemli bir törenle açılmıştı.

İnşaatı 10 yıl kadar süren caminin Osmanlı ve Selçuklu mozaiği ile donatılmış 26 metre yüksekliğinde 2 minaresi bulunuyor. Caminin kubbesinin yüksekliği 6, genişliği ise 8 metre. Toplam 360 metre karelik bir alanda kurulu bulunan Merkez Cami inşa halindeyken belediye tarafından mimari değere sahip korunması gereken yapılar listesine alınmıştı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA