• Konya6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Alman siyasetinde AfD krizi!
25 Eylül 2017 Pazartesi 12:13

Alman siyasetinde AfD krizi!

Nazi partisi ve Sağ popülist Almanya için Alternatif’in üçüncü güç olarak Federal Meclis’e girmesi tartışmalara yol açtı.

Sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) yüzde 13 oranında oyla Hristiyan Demokrat Birlik ve Sosyal Demokrat Parti'nin ardından mecliste üçüncü güç olması yoğun tartışmalara yol açtı. AfD'nin meclise girmesine hem siyasi partiler hem de sivil toplum kuruluşlarından tepki geldi.

"SORUMLU MERKEL"

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Martin Schulz, Almanya için Alternatif'in (AfD) oy oranının yüksek olmasından Almanya Başbakanı Angela Merkel'i sorumlu tuttu. Schulz, "Sayın Merkel, skandal bir seçim kampanyası yürüttü. Bu sistematik olarak kaçınma siyaseti, bir boşluk oluşturdu. AfD de bu boşluğu şık bir biçimde doldurdu. Bence Sayın Merkel bu konuda büyük bir sorumluluk taşıyor. Partisinin oy kaybı da bu konuda onun hak ettiği bir yenilgi" dedi.

YEŞİLLERDEN TEPKİ

Yeşiller Partisi'nin liste başı adayı Katrin Göring-Eckardt, AfD'nin meclise girmesiyle ilgili olarak "AFD'nin meclise girmesi bütün Demokratlar için sorumluluk anlamına geliyor" diye konuştu.

Federal Meclis'in görevinden ayrılacak olan Hristiyan Demokrat Birlik partili başkanı Norbert Lammert ise AfD'nin meclise girmesinin parlamentarizmi zorlayacağını belirtti. Lammert, "Yeni Federal Meclis'e sağ popülist bir fraksiyonun girmemesini temenni etmiştim. Ancak seçimler yerleşik partilerin beklentilerine alan açmak için değil, seçmenlerin beklentilerinin ifade edilmesi için yapılıyor" dedi.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ TEPKİSİ

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder de "AfD Almanya'nın geçmişindeki en kötü dönemi hatırlatan menfur, gerici bir harekettir ve yasaklanmalı" açıklamasını yaptı.

TÜRKLERDE TEPKİLİ

Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çatısı altında toplayan Almanya Türk Toplumu da AfD'nin meclise girmesinin endişe verici olduğu görüşünde. Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, AfD‘nin ırkçı açıklamalarına rağmen ya da bu açıklamaları nedeniyle seçmenlerin oyunu alarak meclise girdiğini hatırlattı. Sofuoğlu, AfD'li politikacıların insanlara yönelik "bertaraf ederiz" ya da "sınırlarımızda vururuz" gibi açıklamalarını hatırlatarak "Şimdi yapılan bu açıklamalara yeniden kafa yorulmalı" dedi.

AVRUPA'DAN İLK TEPKİ

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Hristiyan Birlik partilerinin oy kaybına uğraması ile AfD'nin meclise girmesinin nedeninin, Alman hükümetinin izlediği mülteci politikası olduğunu söyledi. "Sonuçlar benim için sürpriz olmadı" diyen Kurz, "Sığınmacı krizi Avrupa'daki geleneksel birçok parti ve politikacı tarafından yeterince ciddiye alınmadı" şeklinde konuştu.

AFD'Yİ TEBRİK EDENLERDE OLDU

Avrupa'daki sağ popülist partilerden ise Federal Meclis'e giren AfD'ye tebrik geldi. Fransa'daki aşırı sağcı parti Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, AfD'nin seçim başarısını kutladı. Le Pen, Twitter hesabından "Bu Avrupa halklarının büyümesinin yeni bir sembolü" diye yazdı.

Hollanda'daki İslam ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders de AfD'yi tebrik etti. Wilders, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Fraue Petry ve AfD'yi tebrik ediyorum" dedi.

KAYNAK:DEUTSCHE WELLE

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA