• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Alerjik hastalıklara dikkat!
06 Mayıs 2011 Cuma 14:33

Alerjik hastalıklara dikkat!

İlkbaharın gelmesiyle birlikte havada uçuşan toz ve polenlerin, başta Mevsimsel Alerjik Konjonktivit olmak üzere...

İlkbaharın gelmesiyle birlikte havada uçuşan toz ve polenlerin, başta “Mevsimsel Alerjik Konjonktivit”  olmak üzere bir çok göz hastalığına sebep olduğunu belirten Akademi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mustafa Çelikel; gözlerde kaşınma, yanma, kızarıklık ve göz yaşarması bulgularıyla kendini gösteren Alerjik Konjonktivit’ten, alınacak bazı basit önlemlerle kurtulabileceğimizi kaydetti. Bu önlemlerden en etkilisinin, polenlerin yoğunlaştığı saatlerde dışarı çıkmamak olduğunu vurgulayan Çelikel, dışarı çıkmak zorunda kalanlara ise “Güneş gözlüğü kullanın. Eve geldiğinizde gözlerinizi su ile yıkayarak yapışan polenleri uzaklaştırın.” uyarısında bulundu.

Gözün, çevreyle direkt teması nedeniyle alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımız olduğunu dile getiren Akademi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mustafa Çelikel, alerjinin gözlerde yanma, sulanma, kaşınma, batma, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebildiğini belirterek, “Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, kornea çoğunlukla sakindir ve kişinin görmesi etkilenmemiştir. Aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik rinit bulguları da olabilir.” dedi. Op.Dr. Mustafa Çelikel, alerjik göz hastalıklarının nedenleri ve tedavi yolları hakkında şu bilgileri verdi:

NEDENLERİ:
Alerjiye, genellikle havada uçuşan toz, polenler ve hayvan tüyleri neden olur. POLEN (çiçek tozu), bitkilerin genetik bilgilerini taşıyan erkek üreme tanecikleridir. Mikroskobik,  yani çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük yapılardır. Alerjenik polenler havada uzun süre kalabilir ve rüzgar ile çok uzak mesafelere taşınabilir, evlerimizin içine kadar girebilirler.

Atmosferdeki polen yoğunluğu gün içinde değişiklikler gösterir. Polenler genellikle günün erken saatlerinde (saat 04.00 - 08.00 arası) atmosferde yayılırlar. İlerleyen saatlerde havadaki polenler yavaş yavaş azalır. Bu nedenle, polen alerjisi olan hastaların şikayetleri sabah saatlerinde daha belirgindir.

TEDAVİSİ:
Doğru tanı için iyi bir göz muayenesi gerekir. Alerjinin tedavisinde yapılması gereken en önemli şey, alerjen madde tespit edilebiliyorsa, mümkün olduğu sürece ondan kaçmaktır. Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçları faydalı olabilir. Tedavide çoğunlukla, antihistaminik ilaçlar, alerjik şikayetleri ortaya çıkaran hücre dengeleyici ilaçlar, iltihap giderici ilaçlar ve steroidli ilaçlar kullanılır.

 POLENLERDEN KURTULMAK İÇİN:   
•Polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmayın, açık havada spor yapmayın.

•Güneş gözlüğü kullanın. Eve geldiğinizde gözlerinizi su ile yıkayarak yapışan polenleri uzaklaştırın.

•Mümkünse her gece duş alın.

•Evinizi öğleden sonra havalandırın, sabah saatlerinde pencere açmayın.

•Polen mevsiminde çamaşırlarınızı evin içinde kurutun.

•Ev dışında giydiğiniz kıyafetleri eve gelince dolabınıza kaldırmadan önce havalandırın ve ev içinde yeni kıyafetler giyin.

•Otomobilinizle seyahat ederken camlarınızı kapalı tutup, polen filtrenizi ilkbaharda sık değiştirin.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA