• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Akşamcıya yeni vergi şoku
30 Kasım 2010 Salı 09:59

Akşamcıya yeni vergi şoku

Alkollü içkilerde yeni vergi sistemine geçilecek
Alkollü içkilerden alınan özel tüketim vergisine (ÖTV) ekim ayında yapılan vergi artışı fiyatlarda yüzde 12.5'e varan artışlara yol açarken, hükümet ikinci bir vergi artışına hazırlanıyor. Geçen yıl yüksek alkol dereceli içkilerde ucuzluk sağlayan ÖTV'deki yeni vergi sisteminden vazgeçilerek, tekrar eski sisteme dönülecek. Kanunda yapılan düzenlemeyi Bakanlar Kurulu aynen uygulamaya koyduğu takdirde örneğin ithal fiyatı 15 lira olan viskinin vergisinde yüzde 20'yi aşan oranda artış olacak.

ESKİ SİSTEME DÖNÜLECEK
Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması ve istihdampaketini de içeren 113 maddelik torba kanun tasarısı dün akşam TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Torba kanun tasarısıyla Özel Tüketim Vergisi Kanunu'ndaki akaryakıt,motorlu taşıtlar, beyaz ve elektronik eşya, alkollü içki ve sigaradan alınan ÖTV tutarına ilişkin listeler güncellenecek. Yeni düzenlemeyle tekrar eski sisteme dönülecek. Alkollü içkilerden hem oransal hem de asgari maktu tutar üzerinden vergi hesaplanacak. Hangisi daha yüksek ise onun üzerinden vergi ödenecek. Alkollü içkiler için geçen ay belirlenmiş olan asgari vergi tutarları değiştirilmezken, vergi oranları taze üzüm şarabında yüzde 63.3, diğer tümalkollü içkilerde ise yüzde 275.6 olarak uygulanacak. Biranın yüzde 63.3, kolalı gazozların ise yüzde 25 oranındaki vergileri ise değiştirilmeyecek.

VİSKİNİN VERGİSİ YÜZDE 45 ARTACAK
Örneğin, ithalat fiyatı 15 lira olan 40 derecelik bir şişe viskide şu an asgari vergi tutarı 34.32 lira seviyesinde bulunuyor. Yeni sistemde ise yüzde 275.6 vergi oranı üzerinden 41.34 lira vergi ödenmesi gerekiyor. Yeni düzenlemede ise içkinin ithalat veya üretici fiyatı yükseldikçe ödenmesi gereken vergi miktarı da artacak. Bir litrelik rakının vergisinin değişmemesi için, üretici fiyatının 6.5 lirayı geçmemesi gerekiyor.
 
 Şayet üretici fiyatı on lira olursa, ödenmesi gereken vergi 27.56 liraya çıkacak ve ÖTV tutarı yüzde 54 oranında artacak. Şarap, cin, votka gibi içkilerin de üretici ve ithalatçı fiyatları arttıkça ödenmesi gereken ÖTV tutarı yükselecek.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA