• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Akil İnsanlardan MİT Yasasına destek
17 Nisan 2014 Perşembe 12:58

Akil İnsanlar'dan MİT Yasası'na destek

Akil İnsan Heyeti üyeleri, TBMM'de görüşülen MİT Yasası Teklifi'ni değerlendirdi.
Yasa teklifiyle MİT'in terör örgütleriyle görüşmesine yasal dayanak sağlanmasına Akil Adamlar'dan tam destek geldi. Özgürel, “Hükümet barış projesini üstlendiği risklerle götürüyordu. MİT'e yasal dayanak da verilmesi sürece katkı sağlayacak” dedi.
TBMM'de görüşülen MİT Yasası Teklifi'nin İmralı'da hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan ile gazeteciler ve STK'ların da görüşebilmesine olanak sağlamasını değerlendiren Akil İnsan Heyeti üyeleri, değişikliği olumlu bulduklarını söyledi. Akil İnsanlar Heyeti üyeleri Avni Özgürel ve Ayhan Ogan, Öcalan'ın daha çok etkileşim içinde bulunmasının sürece katkı sağlayacağını düşündüklerini anlattı.
İletişim kanalları açılmalı
Çözüm Sürecinin nihai barış ile sonlanması için hükümetin attığı adımların yasal dayanaklarının da oluşturulmasının önemli olduğuna vurgu yapan Özgürel, Öcalan'ın iletişim kanallarının açılmasının olumlu katkı yapacağını ifade etti. Odasına televizyon konulmasının bile Öcalan'ın Türkiye'deki tartışma ortamını daha iyi anlamasına yaradığını belirten Özgürel, “Öcalan'ın öteden beri görüşme yapmak istediği biliniyor. Bugüne kadar siyasi irade, barış projesi kapsamında üstlendiği risklerle bunu götürüyordu. Şimdi MİT'e bu alanda yasal dayanak da verilmiş oldu. Kuşkusuz sürece katkı sağlayacak bir hareket olacak” dedi.
Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ogan da, düzenlemeyi geç kalınmış bir düzenleme olarak nitelendi, Oslo görüşmelerinden önce yapılması gerektiğini söyledi.
Ülkenin sorunu bu
Ogan, “Öcalan ile diyalogun erken geliştirilmesi iyi olurdu. Çözüm sürecine Öcalan ve Kandil'in katılması beklentisi yükseldi. İş çözülecekse en temel aktörler, müzakere yolunu tercih etmeli. Sadece devletin değil, ülkenin sorunu bu. Gazeteciler, STK'lar, kanaat önderleriyle Öcalan'ın konuşması lazım. Olmadan karşılıklı etkileşim olmaz. Hapiste bulunan kişinin etkileşimi olmazsa, bu işin çözümü geride kalır” diye konuştu.
GÜNSİAD eski Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu da, MİT Kanun teklifini olumlu bulduğunu belirterek, şöyle dedi:
Faydalı bir adım
“Benim de Adalet Bakanlığı'na görüşme dilekçem var. İş adamlarının bölgedeki görüşlerini, sıkıntılarını iletmek bakımından da olsa, kendisiyle görüşmek isterim. Çözüm sürecindeki görüşmeci kendi olduğuna göre, arzu ettiği kişilerle, Adalet Bakanlığı'nın izin verdiği ölçüde görüşülmesi faydalı olacaktır. Görüşmenin yasal alt yapısının da olması önemli.”
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA