• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Akaryakıt şirketlerinin şeytani planı
01 Temmuz 2009 Çarşamba 09:00

Akaryakıt şirketlerinin şeytani planı

EPDK'nın tavan fiyat belirlemesinin ardından indirim yapan akaryakıt dağıtım şirketlerinin şeytani planı..

EPDK'nın tavan fiyat belirlemesinin ardından indirim yapan akaryakıt dağıtım şirketleri, faturayı bayilere kesti. Şirketler, vadeli mal satışını durdurdu. PÜİS Başkanı Alkan da 'Herkes bu kararın sonucuna katlanır' dedi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) tavan fiyat kararının ardından, akaryakıt fiyatlarını belirlenen tavan fiyat seviyesine çeken akaryakıt dağıtım şirketleri, faturayı bayilere kesti. Dünden itibaren bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin, bayilerine vadeli mal satışını kestiği öğrenilirken, dağıtım şirketleri, bayileri Ankara'da toplayarak eylem kararı almayı planlıyor. Bu gelişmelerin akaryakıt sektöründe kaos yaratması bekleniyor.

AYAKLANDIRMA FORMÜLÜ

EPDK'nın akaryakıt fiyatlarına tavan fiyat uygulamasına akaryakıt şirketleri eylem ile karşılık vermeye hazırlanıyor. Dağıtım şirketlerinin ilk olarak, akaryakıt bayilerine peşin satış uygulaması getirerek, vadeli mal satışını durduğu öğrenildi. Bu durumun da, akaryakıt bayilerinin kredi kartı ile akaryakıt satışını engellemesi bekleniyor. Akaryakıt dağıtım şirketleri bu yöntemle, tavan fiyat uygulamasını bayilere, bayilerden de tüketicilere yansıtmış olacak. Ayrıca, akaryakıt şirketlerinin promosyon uygulamalarına da son verilmesinin planlandığı, şirketlerin bazılarının da promosyonları kaldırdığı bildirildi.

ANKARA'DA GÖVDE GÖSTERİSİ

Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, EPDK'nın tavan fiyat uygulamasına eylem ile karşılık vermeye hazırlandığı kaydedildi. Bu çerçevede, ilk olarak dün İstanbul'da akaryakıt dağıtım şirketleri ile Marmara Bölgesi'ndeki bayiler bir toplantı yaparak durum değerlendirmesi yaptı. Asıl toplantı ise bugün Ankara'da gerçekleştirilecek. Toplantıda, EPDK'nın tavan kararına karşılık yapılacak eylemler tartışılacak. Toplantıya Türkiye genelindeki tüm akaryakıt bayilerinin çağrıldığı öğrenildi. Söz konusu toplantının, TOBB'un ev sahipliğinde gerçekleştirileceği de vurgulandı.

Akaryakıt Fiyat

Kurşunsuz benzin 3.02

Motorin 2.46

Kırsal motorin 2.34

PÜİS: BAYİLERE BÜYÜK BİR DARBE VURULDU

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun akaryakıtta tavan fiyat uygulamasıyla sektöre ve özellikle bayilere büyük darbe vurulduğunu öne sürdü. EPDK'nın kararı ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen PÜİS Başkanı Alkan, tavan fiyatı almayı gerektirecek olağanüstü bir durumun olmadığını söyledi. Tavan fiyat uygulamasıyla sektöre ve özellikle bayilere büyük darbe vurulduğunu iddia eden Alkan, 'Ben yaptım oldu' mantığı ile bir uygulamayı kabul edemeyeceklerini belirtti. Alkan 'Yapılır ise sonucuna da katlanılır. EPDK, özerklik adı altında sıfır zannettiği sorumluluğunu da zırh olarak kullanarak, yetkilerinin sonsuz olduğunu sanmamalıdır' diye konuştu. Alkan, EPDK'nın aldığı bu kararın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından en kısa zamanda düzeltileceğine inandıklarını kaydetti.

Promosyon yapmasaydık bunlar başımıza gelmezdi

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Atıf Ketenci, günah çıkardı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) aldığı tavan fiyat uygulaması kararı ile ilgili olarak 'EPDK, çektiği sınırla yapılması gereken en kötü senaryoyu yaptı. Halimize şükrediyorum. Daha kötüsü de olabilir' dedi. Ketenci, akaryakıt bayilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kamuya, ilgililere ve tüketicilere dertlerini anlatmak istediklerini ifade ederek, kimsenin kendilerinden talep edecek bir şeyi kalmadığını söyledi.

DAHA KÖTÜSÜ OLABİLİRDİ


Bir gazetecinin sorusu üzerine Ketenci 'Yüzde 3-4 promosyon dağıtmamız yerine, biz eğer pompaları ucuzlatmış olsaydık belki de bu başımıza gelmezdi. Keşke promosyon yapmasaydık' diye konuştu. Ketenci 'EPDK, çektiği sınırla bizim için yapılması gereken en kötü senaryoyu yapmıştır. Halimize şükrediyorum. Daha kötüsü de olabilir' dedi. Ketenci 'Gerekiyorsa dava da açılacak. İnşallah buna gerek kalmadan ilgililer bizi anlar. O zaman her şeye müdahale edelim. Sigara satanın karına da müdahale edelim. Sigara satan yüzde 8'le satıyor. Bize niye çok görüyorlar?' diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA