• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AK Partiden iddialara sert cevap
14 Nisan 2009 Salı 16:25

AK Parti'den iddialara sert cevap

AK Parti'den 'Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan ve tutuklananların, AK Parti muhalifi oldukları için gözaltına alındığı' iddialarına sert cevap...
AK Parti'den 'Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan ve tutuklananların, AK Parti muhalifi oldukları için gözaltına alındığı' iddialarına sert cevap...

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, hiç kimse hakkında, AK Parti'ye dönük muhalif veya eleştirel görüşleri nedeniyle adli işlem yapılmadığını belirterek, ''Bunun aksini iddia edenler, iddianameleri bir kez daha okumalıdır'' dedi.

Bozdağ, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğunu söyleyen Bozdağ, hukuk devletinde, yargı yetkisinin bağımsız mahkemeler tarafından kullanıldığını, hakimlerin görevlerini bağımsız şekilde yerine getirdiğini, Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun karar verdiklerini bildirdi. Bekir Bozdağ, ''Hiç bir organ, makam, mevki ya da kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz'' diye konuştu.

Bozdağ, görülmekte olan bir dava hakkında, yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamayacağını, görüşme yapılamayacağını ifade etti. Yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu dile getiren Bozdağ, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiç bir surette değiştiremeyeceğine işaret etti.

''SİYASİLER DAHİL HERKESE DÜŞEN...''

Bekir Bozdağ, şöyle konuştu:

''Bir olayla ilgili başlatılan soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen beyanda bulunan kişiler, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu işlemiş olur. Görüldüğü gibi, hem Anayasamız hem de yasalarımız; başlatılan ve devam eden adli sürecin, hukuk devletinin gereklerine uygun devam etmesi ve sonlandırılması için gerekli anayasal ve yasal düzenlemeleri içermektedir.

Siyasiler dahil herkese düşen, bu süreçte Anayasa ve yasalara uygun davranmaktır. Kimi siyasiler ve kişiler, kamuoyunda Ergenekon terör örgütü olarak bilinen davanın adli sürecine ilişkin, Anayasa ve yasaların çizdiği sınırların ötesine geçerek, yargı görevi yapanları etkilemeye dönük planlar ortaya atmaktadırlar. AK Parti olarak, hukuk devletinin koyduğu kurallar çerçevesinde yürütülen adli soruşturma ve kovuşturmalar sırasında Anayasa ve yasalara uygun davranmaya devam edeceğiz.''

''BAYKAL'IN YARGI KONUSUNDAKİ EYLEM VE SÖYLEMLERİ''

AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın sadece devam eden bu soruşturmayla ilgili değil, bundan önceki pek çok soruşturmayla ilgili de görüşlerini açıkladığını söyledi.

Baykal'ın, Anayasa Mahkemesi'nin ''367'' diye bilinen kararından önce yaptığı, ''Anayasa Mahkemesi, '367'ye gerek yoktur' diye bir karar alırsa, bu, Türkiye'yi çok tehlikeli bir çatışmaya sürükleyecektir'' açıklamasıyla yüksek mahkemeyi tehdit ettiğini öne süren Bozdağ, Baykal'ın, eski Van Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın yargılandığı davada da benzer bir üslubu kullandığını bildirdi.

Bozdağ, Deniz Baykal'ın, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin iptali sürecinde de farklı ve yargılamaya saygıyı içeren bir üslubu dillendirdiğini belirterek, ''Bu görüşler, Deniz Baykal'ın yargı konusundaki eylem ve söylemlerinin tutarlı olmadığını, taraflı olduğunu, hukuk devletinin ilkelerine uymadığını açıkça göstermektedir'' dedi.

''ANAYASA VE HUKUK DEVLETİ İLE ÇELİŞEN YAKLAŞIM''

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma, kovuşturma, arama, gözaltına alma, iddianame tanzimi ve kabulü işlemlerinin adli olay olduğuna işaret eden Bozdağ, şöyle devam etti:

''Siyasetle uzaktan, yakından bir ilgisi yoktur. Bu süreci siyasetle ilgilendirmek, Anayasa ve yasalara aykırı bir davranıştır. Siyasetçilere düşen, devam eden adli sürecin hukuk içinde devamı konusunda yardımcı olmaktır.

Bir yandan siyasetçinin kesinlikle yargıya karışmaması gerektiğinden bahsedip, öte yandan bu süreci siyasileştirmek için her türlü eylem ve söylemde bulunmak, Anayasa ve hukuk devleti ile çelişen bir yaklaşımdır.''

''SAPTIRMAK VE SULANDIRMAK''

''Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan ve tutuklananların, AK Parti muhalifi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı ve tutuklandığı yönünde kamuoyunda iddialar var. Bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Bozdağ, ''Bu, bu süreci saptırmak ve sulandırmak, hukuki vasfını ortadan kaldırmak isteyenlerin beyanlarıdır'' dedi.

Bozdağ, yargının bağımsızlığına, yürütmenin de yargıya emir ve talimat vermeyeceğine dikkati çekerek, 1. ve 2. Ergenekon iddianamesi incelendiğinde, soruşturması yapılan kişilere isnat edilen suçlamaların, TCK ve Terörle Mücadele Kanununda suç şeklinde tanımlanan konularla ilgili olduğunun ortaya çıkacağını bildirdi.

İddianamelerdeki suçlamaların, ''Yasama organına ve Hükümete karşı suç'', ''silahlı örgüt'', ''suç için anlaşma'' konularını içerdiğini ifade eden Bozdağ, ''Hiç kimse hakkında, partimize dönük muhalif veya eleştirel görüşleri nedeniyle herhangi bir adli işlem yapılmamıştır. Bunun aksini iddia edenler, iddianameleri bir kez daha okumalıdır'' diye konuştu.

AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA