• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AK Parti Tüzüğü’nde ‘Yıldırım’ değişiklik
06 Mayıs 2017 Cumartesi 11:33

AK Parti Tüzüğü’nde ‘Yıldırım’ değişiklik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, genel başkanlığa seçileceği AK Parti olağanüstü kongresinde parti tüzüğünde de değişikliğe gidilecek.

Yapılacak değişiklik ile grup başkanı ve Başbakanlık görevine devam edecek Binali Yıldırım için özel bir statü ihdas edilecek. Böylece Yıldırım’ın partinin 2. adamı olmasının sağlanacağı, ayrıca hükümet üyeliğinin MYK’da yer almasına engel olmaktan çıkarılacağı öğrenildi.

TÜZÜK DEĞİŞECEK

Referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğinin hemen yürürlüğe giren hükmü çerçevesinde, Ak Parti’ye kurucu üyeliği yeniden ihya edilen Erdoğan, 21 Mayıs’taki olağanüstü kongrede de Genel Başkanlık koltuğuna oturacak. Kongrenin duyurusu önceki gün Ak Parti’nin internet sitesinden yapıldı. Buna göre genel başkanlık ve diğer merkez organ adaylıkları için müraacatların başlatılması sonrası kongrede tüzük değişikliği gerçekleştirilecek.

BAŞBAKANLIK GÖREVİNE DEVAM EDECEK

Milliyet’in Ak Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, parti tüzüğünde yapılacak değişiklikle genel başkanlık koltuğunu Erdoğan’a devredecek ve Başbakanlık görevine devam edecek olan Yıldırım’ın parti grubunda yapılacak seçimle Ak Parti TBMM Grubu Başkanı görevini de sürdürmesi sağlanacak.

ÖZEL STATÜ

Bu tüzük değişikliiğiyle Yıldırım’ın partide Erdoğan’dan sonra 2. adam olması sağlanarak, “Genel Başkanvekili” tarzı özel bir statü ihdas edilecek. Adına henüz karar verilmediği ifade edilen bu statü sayesinde, Yıldırım, Genel Başkan ile Genel Başkan Yardımcıları arasında bir statüye kavuşacak.

MYK’NIN DOĞAL ÜYESİ

Yıldırım, Ak Parti Tüzüğü’nün, “MYK’nın Oluşumu ve Çalışma Esasları” başlıklı 79. maddesinin, “MYK; genel başkan, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter ile TBMM parti grup başkanı ve grup başkanvekillerinden oluşan en üst icra kuruludur” hükmü çerçevesinde MYK’nın da doğal üyesi olacak. Yıldırım kendisine verilecek özel statü sayesinde protokolde genel başkandan sonra ikinci isim olacağı için, gerektiğinde Erdoğan’ın yokluğunda MYK’ya da başkanlık edebilecek.

Kongrede yapılacak bir başka tüzük değişikliğiyle de genel başkanlığı bırakmasına karşın sürdüreceği “Başbakanlık” görevinin Yıldırım’ın MYK’da yer almasını engellemesi önlenecek.

Ak Parti Tüzüğü’nün, “MYK Üyesinin Hükümet Üyeliği” başlıklı mevcut 149. maddesi “MYK üyeliği ile hükümet üyeliği aynı kişide birleşemez. Bakanlar Kurulu üyeliğine atanan MYK üyesinin MYK üyeliğinden stfası zorunludur” hükmünü içeriyor. Tüzüğün bu maddesinde değişiklik yapılarak, Yıldırım’a tanınan özel statünün bu kuraldan istisna tutulacağı belirtiliyor.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA