• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AK Parti ile ekonomi ne kadar büyüdü?
07 Mart 2014 Cuma 20:48

AK Parti ile ekonomi ne kadar büyüdü?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çırağan Sarayı'nda yapılan "Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye" G- 20 paneli açılışında konuştu.

'Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye' G-20 paneli açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye'nin ekonomisi 2003-2012 yılları arasında ortalama yüzde 5,1oranında büyüdü" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çırağan Sarayı'nda yapılan "Değişen KüreselEkonomi ve Türkiye" G- 20 paneli açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumun önemini vurgulayarak "Türkiye, 4 saatlik uçuş ile 50 ülke ve 1,5 milyar insana ve 23 trilyon dolarlık bir pazara kolayca ulaşabilecek bir yerde. Bu anlamda zor olsa da fırsatlar ile dolu bir coğrafya da bulunuyoruz. Ülke olarak barışı, istikrarı, dayanışmayı ve demokrasiyi çok kuvvetli bir şekilde her şartta ve her zeminde savunuyoruz. Bölgedeki sorunların çözümüylesadece Türkiye'nin değil bölgedeki her ülkenin kazanacağının altını her yerde çiziyoruz. Dünyanın her hangi bir yerindeki gerilim, esen hafif bir rüzgar, dünya genelinde bir fırtınaya dönüşebilmektedir" dedi.

2. Dünya Savaşı'ndan sonraki 70 yıllık dönemin değerlendirmesini yapan Bakan Yazıcı, "Bu yılki dünya ticaret ve büyüme rakamlarında açıkça görmekteyiz. Dünya ticaretinin istikrarlıbüyüdüğünü söylemek mümkün. Bu süreçte sadece kriz döneminde daralmalar olduğunu görmekteyiz. Bu daralmalar da en fazla yüzde 6 dolaylarında olmuştur. Bu büyük daralmanın ardından küresel ticaret yeniden toparlanma sürecine girdi. Dünya Ticaret Örgütü özellikle Euro alanındaki krizden kaynaklı riskler nedeniyle 2013'e ilişkin Dünya ticaretindeki büyüme beklentisini yüzde 3,3'e düşürmüştür" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİ 5,1 ORANINDA BÜYÜDÜ"

Gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkeleri geride bırakacağını kaydeden Yazıcı, Dünya ekonomisinin büyüme tahminlerindeki binde birlik düşüşün, bugün için 86 milyar dolara karşılık geldiğini söyledi. Yazıcı, "Dünya GSYİH, 2013 yıllı için 86 trilyon dolardır. Dünya ekonomisinin 2013'te büyüme oranı yüzde 2,6'dan yüzde 2,4'e revize edildi. 2014 için yüzde 3,2 olarak öngörülen büyüme oranı ise yüzde 3, 1 olarak yeniden değerlendirildi. Dünya ekonomisinin büyüme tahminlerindeki binde birlik düşüş, bugün için 86 milyar dolara karşılık gelmektedir. Bu rakam, Dünya hasıla sıralamasın en altında ki 35 ülkenin GSYİH' sının toplamına eşit bir rakamdır. Dünya üzerinde 112 ülkenin GSYİH 82 milyon dolardan daha küçüktür. Projeksiyonlara göre gelişmekte olan ekonomiler, ihracatta ve ekonomik büyümede gelişmiş ülkeleri geride bırakacaktır" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin 2003-2012 yılları arasında ortalama yüzde 5,1 oranında büyüdüğünü kaydeden Bakan Hayati Yazıcı, "Dünya ekonomisi yüzde 3,8, gelişmiş ekonomiler Euro bölgesi dahil yüzde 1,6, Euro Bölgesi'nde yüzde 1 olarak büyüme gerçekleşmiştir. Gelişmekte olan ekonomiler ise yüzde 6,6 oranında büyümeyi başarmıştır. Türkiye ekonomisi son 16 çeyrektir arka arkaya kesintisiz, bir şekilde büyüyen bir ekonomidir. 2013'ün ilk 9 aylık döneminde ise büyüme oranımız ortalama yüzde 4'tür" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA