• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AİGK: Gazze ambargosu derhal kaldırılsın
09 Haziran 2010 Çarşamba 01:26

AİGK: Gazze ambargosu derhal kaldırılsın

AİGK'e üye ülkeler, "Bölgesel barış ve güvenlik için son derece yıkıcı olan Gazze Şeridi'ne yönelik insanlık dışı ambargonun derhal kaldırılması" çağrısında bulundu.
Konferansı'nın 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonunda Türk Dönem Başkanlığı'nca yapılan Başkanlık Açıklamasında, İsrail hariç bütün üye ülkelerin Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan uluslararası yardım konvoyuna İsrail'in saldırısını kınadıkları belirtildi.

Türk Dönem Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası ve bölgesel barış ve güvenliği tehlikeye atma potansiyeli taşıyan tehditleri ele almak sorumluluğu tahtında, bir üye ülke hariç, tüm diğer üye ülkeler, 31 Mayıs sabahı Doğu Akdeniz'de uluslararası sularda seyretmekte olan ve Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan uluslararası yardım konvoyuna İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen eylem karşısında derin endişelerini ifade etmişler ve bu hareketi kınamışlardır" denildi.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) 3. zirvesinin sonunda Türk Dönem Başkanlığı tarafından yapılan yazılı Başkanlık Açıklamasında, İsrail'in kınanmasının yanı sıra Orta Doğu sorunu ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi gibi konulara yönelik zirve sonuçlarına da yer verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından zirve sonunda katılımcılara sözlü olarak da okunan açıklamada, "Bir üye ülke hariç, tüm diğer üye ülkeler, bu eylemi (İsrail'in saldırısı), BM Şartı ve uluslararası hukuk ilkelerinin açık ihlali olarak addetmişler ve bu eylem sonucunda sivillerin hayatını kaybetmesini güçlü bir şekilde kınamışlardır. Bu kabil eylemlerin tekrarını önlemek ve hesap verilebilirlik ilkesini korumak amacıyla, BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Açıklaması doğrultusunda olayın inandırıcı ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasını teminen BM Genel Sekreteri tarafından bağımsız uluslararası komisyonun kurulmasını desteklemişlerdir" denildi.

Üye ülkeler "bu bağlamda bölgesel barış ve güvenlik için son derece yıkıcı olan Gazze Şeridi'ne yönelik insanlık dışı ambargonun derhal kaldırılması çağrısında" da bulundu.
Başkanlık Açıklamasında, AİGK'nin üye ülkelerinin büyük bir çoğunluğunun aynı zamanda Orta Doğu'da nükleer silahlardan arındırılmış bölge kurulması çağrısında bulunduğu belirtilerek, "Bu amaçla Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması 2010 yılı Gözden Geçirme Konferansı'nın Mısır ve Arap ülkeleri önerisi doğrultusunda tüm Orta Doğu ülkelerinin katılacağı bir konferansın 2012 yılında düzenlenmesi kararını takdirle karşılamışlardır" denildi.

Açıklama ile "üye ülkelerin büyük bir çoğunluğunun ayrıca İsrail'e en kısa zamanda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na taraf olması ve tüm nükleer tesislerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun kapsamlı denetimine tabi kılması çağrısında bulundukları" da kaydedildi.

Üye ülkelerin büyük bir çoğunluğunun İsrail'in 1967 yılından bu yana işgal altında bulundurduğu Arap topraklarından çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve Filistinli göçmenlerin sorunlarının ilgili BM kararları temelinde çözümlenmesi çağrısında bulunduğu da kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, üye ülkelerin büyük bir çoğunluğunun AİGK ile İKT ve AGİT arasında güçlendirilmiş işbirliği kurulmasını memnuniyetle karşıladıkları ve destekledikleri bildirildi.

AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA