• Konya14 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ahmet Davutoğlu'dan arda kalan...

19 Mayıs 2009 14:24
 
Ülke yönetiminde uzun bir süredir Konyalı siyasetçilerin etkinliği çok fazla yoktu. Prof. Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri bakanı olmasıyla kabul etmek lazım ki, ciddi bir fark ortaya çıktı. Şuanda Türkiye’nin en önemli bakanı konumunda olan Ahmet Davutoğlu’nun hafta sonu memleketi Konya ziyareti bu bağlamda da önemliydi. Çünkü, O’da bu memleket hassasiyetini önemsemiş, ilk ziyaretini doğup büyüdüğü topraklara yapmıştı. Her ne kadar bu bakanlık diğer bakanlıklar gibi iç siyasetin dışında olsa bile, bunun Türkiye’nin şark usulü siyaset algılamasında oturduğu bir zemin vardı.
 
Bir kere Ahmet Davutoğlu, tek başına bir fert olarak nezaketi, duruşu, sempatisi, bilgeliği ile farklı bir insan. Bu vasıflar bile bir insana saygı duymak için yeterli. Oysa O’nu asıl önemli kılan yönü, Türk dış politikasına şimdiye kadar getirdiği dinamizm ve saygınlık. Ülkenizin yurt dışında itibar görmesinin ne demek olduğunu en çok yurt dışına çıkanlar bilir. 10 yıl öncesi ile şimdiki Türkiye algılanmasını herhalde anlatmama gerek yok.
 
Cumartesi sabah, Şam’daki programını bitirip, Konya havaalanına inince Bakan Davutoğlu’nun karşılama programına az sayılacak bir kitle katılmıştı. Bunu başka bir yere çekmeden, Konya’ya programından 1,5 saat önce gelmesine yordum. Ama en azından gözüm vekilleri aradı. Ne yazık ki hiç biri yoktu.(Akrabası olanı saymıyorum)
 
Bakan Davutoğlu’nun Selçuk Üniversitesindeki öğrencilere yönelik program oldukça dolu dolu geçti. S.Ü. Uluslararası İlişkiler Bölüm başkanı Şaban Çalış’ın bu organizasyonda önemli bir katkısı var. Bakan Davutoğlu’nun burada hatırda kalması gereken ifadesi şunlar. “Birleşmiş Milletler Konseyi, dünyanın stratejik meselelerdeki en üst organıdır. Türkiye, şu anda bu organın üyesi. Geçen sene 151 oy alarak buraya seçildik. 151 ülke, dünyada adaletin, güvenliğin, özgürlüğün ve bütün meselelerin sözcülüğünü Türkiye'nin yapacağına inanıyor demektir. Avrupa'da toprağı olan, Afrika'ya bu kadar yakın olan başka hiç bir ülke yok. Onun için ben çalışmalarımda Türkiye'yi merkez ülke olarak isimlendirdim. Bu coğrafya mayınlı bir coğrafya gibi gelebilir. Ama bütün tarihler mayınlı coğrafyalardan doğar”
 
Cumartesi akşamında ise MÜSİAD merkezli işadamlarının düzenlediği konferansta Bakan Ahmet Davutoğlu, bu kez işadamları için Türkiye’nin stratejik tahlilini yaptı. İşte unutulmaması gereken cümlesi; “Anadolu’nun önemi, Yugoslavya, Irak ve Afganistan'ın toplam önemi kadardır. Türkiye'nin de üzerinde bulunduğu Anadolu coğrafyası üzerinde oturanlar diken üzerinde de oturduklarını düşünebilirler, ya da bir hazine üzerinde de oturduklarını düşünebilirler,burası hakkını vermek gereken bir coğrafyadır.”
 
Bu programda MÜSİAD Başkanı Aslan Korkmaz’ın olağanüstü çabasıyla 24 saatte gerçekleşmiş ve bin kişinin dinlediği bir program oldu. Bu konferansta Konyalı vekillerden 4 tanesini gördüğümü hatırlıyorum.
 
Bakan Ahmet Davutoğlu’nun Mavi Tünel ve Taşkent gezisini yakın takip edemedik ancak gördük ki, bölgenin insanı bu sempatik bakan hemşehrilerini çok seviyorlar. Haklılar, ne kadar gurur duysalar az.
 
Pazar gecesinde ise Konyaspor maçına gelen Davutoğlu belki de hayatının çok uzun bir aradan sonra ilk maçını seyretti. Kim bilir Konyaspor’un bu halini görünce, seyrettiği son maçı da olabilir. Maçta ise Bakanın yanına ayrıca bayan vekil de katılmıştı.
 
Neyse size vekil istatistiği verecek değilim. Ancak, Konya’nın önemli iki vekili, bunlara ben  “Merkez Vekil” diyorum.( Biri Ankara’da merkez güç, diğeri de Konya’da merkez güç olduğu için böyle adlandırdım.) Bu üç günde pek ortalıkta görünmediler. Ahmet Davutoğlu gibi tüm dünyanın kendisiyle görüşmek için çaba sarf ettiği bir ismin yanında olmamalarına üzüldüm. Gerçekten olağanüstü bir durum mu vardı ki, Konya’da değillerdi, ya da bilmemiz gereken başka bir şey mi var?
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA