• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ahmet Davutoğlu bir ilki başardı
18 Nisan 2014 Cuma 11:48

Ahmet Davutoğlu bir ilki başardı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk diplomasi tarihinde bir hafta içinde dünya etrafında tam bir tur attı.
Başbakanlığa ait ATA uçağı ile Ankara - Almatı - Kushimoto - Hiroshima - Anchorage - Meksika - Santo Domingo - Port au Prince - New York - Dublin - Ankara rotasını izleyen Davutoğlu, 7 gün içinde 43 saat 40 dakika uçtu ve 37,7 bin kilometre yol kat etti.
DAVUTOĞLU'NUN JAPONYA TURU
Çeşitli ülkelerde diplomatik temaslarda bulunmak üzere 10 Nisan'da Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan ayrılan Davutoğlu'nun ilk durağı Japonya'dı. Kuşimoto kentinde Türk şehitliğini ve Türk müzesini ziyaret eden Davutoğlu, daha sonra Hiroşima'ya geçerek Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi'nin 8. Bakanlar Toplantısına katıldı. Hiroşima'da atom bombasının düştüğü bölgede incelemelerde bulunan Davutoğlu, o günleri yaşayan Keiko Obuya adlı bir kadından savaşı ve yıkımı dinledi.
Davutoğlu, Japonya'dan sonra Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya Oluşumu'nun (MIKTA) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Meksika'ya hareket etti. Davutoğlu'nu taşıyan uçak, Japonya'dan Meksika'ya geçişi sırasında tarih değiştirme çizgisini geçtiği için uçakta bulunanlar 13 Nisan'ı iki kere yaşadı.
DAVUTOĞLU LATİN AMERİKA'DA
Başkent Mexico City'de yapılan toplantıya katılan Davutoğlu, sonrasında Dominik Cumhuriyeti'ne geçti. Türkiye'den Dominik Cumhuriyeti'ne dışişleri bakanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Davutoğlu, burada Cumhurbaşkanı Danilo Medina Sanchez ve Dışişleri Bakanı Carlos Morales Troncoso ile görüştü.
Dominik Cumhuriyeti'ndeki temaslarını tamamlayan Davutoğlu'nun bir sonraki durağı ise Haiti'ydi. Başbakan Laurent Lamothe tarafından kabul edilen Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Duly Brutus, Sanayi ve Ticaret Bakanı Wilson Laleau ile de bir araya geldi.
Haiti'deki temasları sonrasında New York'a geçen Davutoğlu, İrlanda üzerinden Türkiye'ye döndü.
DAVUTOĞLU UÇAKTA DA BOŞ DURMADI
Davutoğlu'nun uçuş boyunca çalışmaya ve kitap yazmaya devam etmesi, gözlerden kaçmadı.
Yolculuk boyunca zaman zaman kabin ekibi ve pilotlarla sohbet eden Davutoğlu, kabin ekibinden Gökhan Konuk için düzenlenen doğum günü kutlamasına da katıldı. Konuk'un ailesini arayan Davutoğlu, aileyle bir süre sohbet etti. Seyahati sırasında Kutup Işıkları'nı izleme şansı bulan Davutoğlu, dolunay batışı ile güneşin doğuşunu aynı anda izledi.
Esenboğa Havalimanı'nda seyahatini noktalayan Davutoğlu, yolculuk boyunca kendisine eşlik eden uçuş ekibine inişinin hemen sonrasında düzenlenen küçük bir törenle plaket takdim etti. Gösterdikleri özveri için tüm ekip üyelerine ayrı ayrı teşekkür eden Davutoğlu, yolculuğu ve temasları hakkında da bilgi verdi.
"Hem diplomasi tarihimiz hem de sivil havacılık tarihimiz açısından bir ilk niteliği taşıyan çok önemli, yorucu ama son derece keyifli bir ziyaretten dönüyoruz" diyen Davutoğlu, "Türk diplomasi tarihinde en geniş ve en uzun parkuru kapsayan bir diplomasi trafiğiydi. Ayrıca kaptanlarımızın verdiği bilgilere göre de sivil havacılık tarihimizde de ilk defa bir ekip bu kadar uzun bir parkuru bir seferde tamamlamış oldu" ifadesini kullandı.
Davutoğlu, Japonya'dan Meksika'ya gidişi sırasında gün dönümü çizgisini geçmiş olmaları sebebiyle aynı günü iki kere yaşamış olmalarıyla ilgili de "hayatımızı bir gün bereketlendirmiş olduk. Aygın gün içinde hem Japonya'da yoğun faaliyetler yapıp hem Meksika'da bulunmak imkanı oldu" dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA