• Konya19 °C

Hakan Bahçeci

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ahlak Değişir mi?

05 Kasım 2010 13:24

Sosyal konular deneylerle değerlendirmeye müsait değildir. Bu durum gözlem yapmaya elverişli olması yönüyle bilimsel çalışmalara açık kapı bırakmıştır. Saha ve alan araştırmaları, anket uygulamaları, kamuoyu yoklamaları sosyal bilimlerin sıkça başvurduğu bilimsel yöntemlerdir.

Sosyal konuları anlamaya çalışmak içinde bulunduğumuz süreci algılamaya da yardımcı olacaktır. Değer yargılarının algılanışı, ahlak alanındaki değişmeler, bu değişimin getirdiği yeni içtimai sistemler toplumun önde gelen kanaat önderleri tarafından dikkatle izlenmek zorundadır.

Son yüzyıl, özellikle içinde bulunduğumuz coğrafyada değişimin hızlı olduğu bir sürece tekabül ediyor. Hele son on yıllar bizim gibi gelişmekte ve değişmekte olan ülkelere farklı bir görüntü ve ivme kazandırdı.

Değişmesinden korktuğumuz bazı değer yargılarımız olmakla birlikte en azından ayniyle kalmasını istediğimiz temel bazı noktalar da yok değil. Bunların başında elbet inanç sistemi gelmektedir. İslam dünyası Avrupa ile olan ilişkilerinde geleneksel ve modern iki duruşun arasında kaldı. Eğitimden ekonomiye ahlaktan eğlence anlayışına kadar pek çok alanda bu değişimin etkilerini gördük.

Değişim dediğimiz o gerçek gelişmekle birlikte olduğu zaman olumlu bir anlam kazanıyor oysa. Geleneksel bir duruş sergileyenler bile kendilerini bu süreçten koparamıyorlar.

Değişmesini istemediğimiz bir alanda sosyal konuların can damarlarından biri olan ahlak alanı olsa gerek. Ahlak kaideleri çoğunlukla dini bir hüviyet taşırlar. Bununla birlikte insanlar ahlak kaidelerini kendi iradelerine göre değiştirme ya da ortadan kaldırma gücüne sahiptirler. Ayrıca bu sahipliğinde bilincindedirler. Şu durumda ahlak kaidelerinin değişmesi ya da tedavülden kalkması bizzat insan eliyle olmaktadır.

Değerler sistemi dediğimiz, insanı insan yapan kıymet ve ederler yine insan eliyle şekilden şekle girebilmektedir. Daha düne kadar sportmenlik bir değer olarak akla bile gelmez iken günümüzde sportmenlik en önemli değerlerden biri olmuştur. Buradaki “değer” kavramını sosyal bilimlerdeki anlamıyla kullandığımızı hatırlatmak isterim.

Ahlak her şeyden önce bir eğitim meselesidir. Bu eğitim belirli kurumlarda resmi müfredatlarla verilen bir eğitim değildir elbet. Toplumun yıllar içinde tarihsel geçmişiyle yoğurup şekillendirdiği bir sistem olarak çok güçlü bir yapıdır. Bugünden yarına değişip başkalaşmaz. Ahlaki sistem bir sürecin günümüzdeki nesnel görüntüsüdür.

Ahlaki sistem de değişmenin etkisi altında kalacaktır. Bu değişimin güncel kavramlarla bugüne dair bir yapılanması olacaktır. Bununla birlikte temel değerler ve vazgeçilmez ahlaki prensipler deforme olmamalıdır.

Değişim; ne sürekli ne statik bir yapıdır. O halde istikrarlı bir değişim sağlıklı bir ahlaki yapı oluşturacaktır. Bu konuda kanaat önderlerinden başlayarak toplumun her kesimine önemli görevler düşmektedir.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA