• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ağır bilançoyu bakanlar açıkladı!
29 Ekim 2011 Cumartesi 16:19

Ağır bilançoyu bakanlar açıkladı!

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğünde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar...
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğünde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile birlikte Van ve Erciş'te meydana gelen depremle ilgili çalışmaları anlattı.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, acı olayın ardından Türkiye'de ilk kez en çabuk koordine sağladıklarını belirterek, "Depremden sonra hemen Ankara'da toplandık. Başbakanımız ve kamunun tüm yetkilileri buraya geldi. Erciş ve Van halkına hem geçmiş olsun dileklerimi hem de teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu felakette dahi çok büyük bir dayanışma ve metanet içinde olduklarını gördüm. Bazı fevri hareketler oldu. Bunlar insanlarımızı temsil etmiyor. Zaten Ercişliler bunları Ercişli olarak kabul etmiyor ve
duruma çok üzülüyorlar. Arama kurtarma ve sağlık en öncelikli yapılan çalışmalarımız oldu. Türkiye'nin bütün birikimlerini, arama kurtarma ekiplerini buraya getirdik. Hangi ilimizde konuda uzman kişi varsa buraya getirdik. 90 adet çok katlı bina çökmüş. Bunun 6'sı Van'da, 84'ü Erciş'tedir. Köylerimizde çok sayıda tek katlı kerpiç ev yıkıldı. 231 vatandaş canlı olarak enkazdan çıkarıldı. Erciş'te 4 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor, akşam saatlerine kadar tamamlanacak. Şu ana kadar 582 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hiçbir aksama olmamıştır. Arama kurtarma ve sağlık hizmetleri en etkili şekilde yerine getirilmiştir. Sağlık hizmetlerinde arkadaşlarımız çok iyi bir şekilde organize olmuşlardır. 230 uzman doktor, 250 uluslararası medikal kurtarma ekibi (UMKE) bölgeye geldi. Çok sayıda ambulans uçak ve helikopter sevk edildi. Hastanelerde tedavi gören 832 yaralımız var, 162'si çevre iller ve Ankara'da, diğerleri Van'da tedavi görüyor. Evleri tamamen yıkılanlar için çadır kentler kuruldu. Bir miktar izdiham oldu ama çadır dağıtımını Kızılay yapıyor. Ve şu ana kadar 35 bin 257 çadır dağıtılmış. Bir kısmı çadır kentlerde diğerleri vatandaşlara verilmiş. Çadır kentlere telefon, çamaşırhane ve aşevi gibi hizmetler götürülmüş. Bundan sonra vatandaşlardan gelen taleplere bakılmaksızın arkadaşlarımız sokak sokak gezip ihtiyacı olanlara ulaşarak çadır veriyor" açıklamasını yaptı.
Yabancı ülkelerden gelen yardımlarla ilgili bilgi veren Atalay, "Yabancı ülkelerden 6 bin 88 çadır gelmiş. Bir miktar daha bekleniyor. Başta komşularımız olan İran ve Azerbaycan çok büyük duyarlılık gösterdi. Teşekkür ediyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı belirlemek için dış ülkelerden fazla arama kurtarma ekibi istemedik. Dışişleri Bakanlığını arayanlara çadır, prefabrik konut gibi ihtiyaçları gönderebileceklerini söylüyoruz. Van Havaalanı çok yoğun olduğu için dış ülkelerden gelen uçakları Erzurum'a yönlendiriyoruz. Yardım malzemelerini oradan kara yoluyla Van'a getiriyoruz. Van ve Erciş'te iki gıda lojistik deposu kurduk. Buralarda vatandaşlarımıza sıcak yemek dağıtılıyor. Konya ve İstanbul gibi illerden de destek geliyor. Hiçbir sıkıntımız yok" diye konuştu.
Yardım gönderen vatandaşlara seslenen Atalay, "Yardımların çok hızlı bir şekilde yerine ulaşabilmesi için vatandaşların göndereceği kolilerin küçük olmasını ve içlerinde ne olduğunun yazılmasını istiyoruz. Hükümet devlet ve Vanlılar olarak Van için gösterilen duyarlılıktan dolayı milletimize teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımızın gönderdiği yardımlar battaniye çadır gibi olsun. Giyim olsun. Özellikle çocuk giyimi ve yeni giysiler gönderilsin. Bu yardımlar gösteriyor ki, fitne çıkarmaya çalışanlar olsa da bu aksine vatandaşımızın birlik ve beraberliğini perçinlemiştir" ifadelerini kullandı.
İstanbul Teknik, Boğaziçi ve İstanbul Üniversitesi'yle ortaklaşa çalışıldığını ifade eden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağır hasar gören evler varsa kesinlikle girmesinler ama hasar olmayan evlere girebilirler. Van ve Erciş'te elektrikle ilgili hiçbir sıkıntı yok. Haberleşmede sıkıntı yok. Telefon borcu olanların dahi telefonlarını açtırdılar GSM şirketleri. Van'da doğalgazda sıkıntı yok. Erciş'te sokak temizliği yapıldı. Hafriyat kaldırma çalışmalarına başlandı. Hükümet olarak da Van Valiliği hesabına 13 milyon TL para gönderdik. Başbakanlık Afet Acil Durum Başkanlığı hesabında da gelen bir miktar yardım paraları var. Bunlar da Van ve Erciş'in kurulmasında kullanılacak."
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, ön hasar tespit çalışmalarında yüzde 90-95 seviyelerinde olduklarını belirterek, "Amacımız girilebilecek evleri tespit etmektir. Vatandaşlarımız yıkılmış evlere yaklaşmasın. Bu arada kesin hasar tespit çalışmalarına da başladık. 3-3,5 ay sürecek. Ve net rakamları ortaya çıkaracağız. Evleri yıkılanlara kalıcı konut yapacağız. Bunun ihale sürecini de başlattık. Bir kısmı sonuçlanmak üzere. Kışlık çadır ve prefabrik evler de dünden beri gelmeye başladı.
Erciş'te iki merkezde halka yetecek kadar konut yapacağız. 2012 Eylül sonunda teslim edeceğiz. Pırıl pırıl köyler kuracağız" dedi. Bayraktar, "Yapı denetim sistemiyle ilgili bir değişiklik yapacak mısınız?"şeklindeki soruya ise, "Ufak tefek bir değişiklik yaptık. Ve bunu yasal düzenlemeyle yapacağız. Müteahhit, mühendis, konut sahibi, usta ve kalfa hepsi kendi içinde otokontrol sistemiyle sorumlu olacak" yanıtını verdi. Bayraktar, bölgede bir daha deprem beklenip beklenilmediği yönündeki soruyu da, "Van
ve Erciş'te bilimsel olarak bir deprem beklemiyoruz" diye cevapladı.
Gıda, Tarım Ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de çiftçi ve üreticilerin kredi borçlarını faizsiz olarak bir yıl süreyle ertelediklerini belirterek, "Hayvanları telef olan vatandaşlara aynısını vereceğiz. İlk kez ahırları yıkılan vatandaşlara çadır ahır veriyoruz. İlkini de yarın en çok zarar köylerde başlatacağız" dedi.
Öte yandan eğitime verilen arayla ilgili soru üzerine Atalay, okulların 14 Kasım'da açılacağını söyledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA