• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Afrika da bizi izleyecek
15 Şubat 2014 Cumartesi 09:11

Afrika da bizi izleyecek

Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A Kazakistan'dan uzaya fırlatıldı.

Türk ve Japon mühendisleri tarafından ortak üretilen Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Bakanlığı Müşteşarı Habib Soluk, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, BTK Başkanı Tayfun Acarer, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ve Türksat AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay ve uydunun yapımında çalışan görevliler katıldı.

4 DAKİKA SONRA UZAYDA

Roketin ateşlenme işlemi bilgisayarla yapıldı. Bin 100 yolcu uçağının itme gücüne eşit olan roketin fırlatılmasından 9 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 680 tona ulaşacak. Fırlatmadan 5 dakika 47 saniye sonra uydu fırlatıcı roketin kapsülünden çıkarak uzayla tanıştı. TÜRKSAT 4A'nın yolculuğu, Breeze-M olarak adlandırılan alt-kademe roketine bağlı şekilde yaklaşık 9 saat daha devam etmesi öngörülüyor. Uydu, daha sonra Breeze-M'den ayrılacak. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Uydunun tüm yolculuğu, fırlatılıştan itibaren 9 saat 13 dakikada tamamlanacak.

İLK SİNYAL 9 SAAT SONRA

Test amaçlı olarak 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşecek olan TÜRKSAT 4A'nın kontrolü, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak. Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, '50 Derece Doğu' boylamına yerleştirildikten sonra bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. Kontrol istasyonları aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra '42 Derece Doğu' boylamına yerleşecek.

Ömrü 30 yıl olacak

TÜRKSAT 4A'nın kapsama alanında, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika yer alacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 1750 MHz bant genişliğine sahip olan uydu, Türk ve Japon mühendisleri tarafından ortaklaşa üretildi.

TÜRKSAT 4A uydusunun yeni bir teknoloji olan 'Ka Bant' frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya'nın ardından Afrika'yı da kuşatacak.

KONTROL GÖLBAŞI'NDA

Fırlatılıştan hemen sonra uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredildi. Ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak. Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA