• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Açlık sınırı 860 TL
29 Ekim 2010 Cuma 16:01

Açlık sınırı 860 TL

TÜRK-İŞin 2010 Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması tamamlandı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 860,18 TL, yoksulluk sınırı 2 bin 801,88 TL olarak belirlendi
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından 23 yıldan bu yana aralıksız olarak her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçlarına açıkladı. Buna göre, Ekim 2010’de dört kişilik ailenin açlık sınırı 860,18 TL ve yoksulluk sınırı 2 bin 801.88 TL olarak belirlendi. Mutfak enflasyonunun aylık yüzde 1.60 ve 12 aylık 13.68 oranında arttığı bildirildi.
 
AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI TIRMANIŞTA
 
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan TÜRK-İŞ 2’nci Bölge Temsilcisi Necati Kökat, “Yapılan hesaplamaya temel olan gıda maddelerinin fiyatları, Konfederasyonumuzca piyasadan, market ve semt pazarları sürekli ve düzenli olarak dolaşılarak doğrudan tespit edilmektedir.
 
Çalışma bu niteliğiyle bağımsız ve tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan ‘öncü gösterge’ niteliği taşımaktadır” dedi. Kökat şöyle devam etti: “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) çalışanların geçim koşullarını değerlendirmek için önemli veriler sağlamaktadır. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre mutfak harcaması yaklaşık olarak 104 TL artmıştır. Zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarında son bir yıl itibariyle meydana gelen artış ise 337 TL olarak hesaplanmaktadır. Çalışanların ve emeklilerinin ücret, maaş, aylık gelirlerine yapılan zammın belirlenmesinde sadece enflasyonun değil, ağırlaşan geçim koşullarının da dikkate alınması esastır.”
 
KÖKAT: “HER 5 KİŞİDEN 1’İ YOKSUL DURUMDA”
 
Et fiyatları düşmediğini, meyve ve sebze fiyatı arterken ekmek zammının ise kapıda olduğunu vurgulayan Kökat, “Ücretli çalışanların büyük bir bölümünün elde ettiği gelir, insan onuruna yaraşır geçim koşullarını sağlayacak tutarın gerisindedir. Milyonlarca işsizin bulunduğu ülkemizde çoğu ücretli çalışan haneye tek gelir getiren kişi konumundadır.
 
Ülkemizdeki yaklaşık her beş kişiden birinin yoksul olduğu, açlık sınırının altında yüz binlerce vatandaşın bulunduğu, devletin resmi verileri ile saptanmaktadır. Ancak yine resmi veriler, tüketici eğilimi ve tüketici harcama davranış ve beklentilerinde iyimser durumu belirlemektedir. Gelirin hane halkı ihtiyaçlarını karşılama durumu ağırlıklı olarak zor olurken, bireylerin yarıdan çoğu durumundan mutlu gözükmektedir” diye konuştu. 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA