• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABye kolay vize yolu
26 Mayıs 2012 Cumartesi 09:57

AB'ye kolay vize yolu

AB, Türkiye ile başlatacağı vize diyaloğu üzerinde uzlaşı sağladı. 2.5 sayfalık bir metinden oluşan uzlaşının, AB İçişleri ve Adalet bakanlarının 8 Haziranda yapacakları toplantıda onaylanması...
AB, Türkiye ile başlatacağı vize diyaloğu üzerinde uzlaşı sağladı. 2.5 sayfalık bir metinden oluşan uzlaşının, AB İçişleri ve Adalet bakanlarının 8 Haziranda yapacakları toplantıda onaylanması bekleniyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin daimi temsilcilerinden oluşan COREPER toplantısında, Türkiye konusunda “vize uzlaşısı” sağlandı.

2.5 sayfalık metinden oluşan uzlaşının, AB içişleri ve adalet bakanlarının 8 Haziran’da yapacakları toplantıda onaylanması bekleniyor. Daha önce 26 Nisan’da yapılan toplantıya sunulan “uzlaşı metni”, Fransa’nın engeline takılmıştı. Fransa, 6 Mayıs’ta yapılacak seçimler nedeniyle metni imzalamamış ve Sarkozy’nin seçim kampanyasını zayıflatacak bir girişim olarak görülmüştü. AB ülkelerinin Brüksel’deki Büyükelçileri tarafından kabul gören uzlaşma metni, Ankara’yı da rahatlatacak. AB Bakanı Egemen Bağış, vize kolaylığı için Türkiye’nin imzalaması gereken Geri Kabul Anlaşması’nın, ancak, vizelerin tamamen serbest bırakılmasını sağlayacak “Vize Muafiyeti” görüşmelerine yeşil ışık yakılması halinde imzalanacağını belirtiyordu. Bağış ayrıca, Ankara bu görüşmeler için AB ülkelerinin, AB Komisyonu’nu yetkilendirmesini talep ediyordu. AB ülkelerinin üzerinde uzlaştığı ve 8 Haziran’da imzalaması beklenen metinde, vize muafiyetinin görüşmeleri için de AB Komisyonu yetkilendiriliyor.

METİNDE YER ALAN MADDELER

AB ülkeleri, vizelerin tamamen kaldırılmasını sağlayacak olan vize muafiyeti görüşmeleri için AB Komisyonu’nu yetkilendiriyor.Bunun karşılığında Ankara’dan, Türkiye üzerinden AB ülkelerine kaçak olarak giden yabancıların iadesini sağlayacak olan Geri Kabul Anlaşması’nı imzalamasını talep ediyor.

AB, Türkiye ile başlatacağı vize diyaloğunda bir yol haritası ortaya konuluyor.AB metninde ayrıca, AB Sınır Koruma Birimi Frontex ile Türkiye’nin imzaladığı momerandumun da hayata geçirilmesi isteniyor.AB polis teşkilatı Europol ile işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak operasyon anlaşması yapılması isteniyor.Yunanistan’ın metne girmesini sağladığı diğer bir maddeye göre Türkiye’nin Yunanistan ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması’nı, hemen hayata geçirmesi isteniyor.Türkiye’nin bu anlaşmayı AB genelinde uygulamaya başlamadan önce Yunanistan ile yürürlüğe koyması isteniyor.

TEMMUZ'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Vize kolaylığı anlaşması temmuzdan itibaren yürürlüğe girecek.

İşadamları, sanatçılar, sporcular, gazetecilere 2 ila 5 yıllık vizeler verilecek.

Emekliler, 12 yaş altındakiler, sivil toplum kuruluş yöneticileri vize ücreti ödemeyecek.

Vize başvuruları 15 günde sonuçlandırılacak.

Başvuru reddedilirse nedeni yazılı olarak bildirilecek.

Reddi halinde dava açma hakkı olacak.

Avrupa’da yaşamış Türklere vize gerekmeyecek.

Vize ücretleri 60 Euro’dan 35 Euro’ya düşecek.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA